Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cestující chce žalovat Smartwings kvůli letu s jedním motorem! Velitelem byl náš nejlepší pilot, brání se společnost

Autor: rc - 
27. srpna 2019
22:08

Turisté, kteří se vraceli z dovolené z řeckého ostrova Samos, zažili v letadle pěkně dramatické chvíle. Ve vzduchu letadlu společnosti Smartwings vypověděl levý motor! Piloti se však rozhodli, že budou pokračovat do Prahy. Případ letu s jedním motorem řešila Evropská agentura pro civilní letectví, která se domnívá, že společnost nepochybila. Pochybnosti ale měl úřad pro civilní letectví, který zahájil prošetřování případu, a nejspíš také jeden z cestujících. Ten se rozhodl, že na společnost podá trestní oznámení!

Do letadla společnosti Smartwings, které ve čtvrtek 22. srpna letělo z řeckého ostrova Samos do Prahy, nasedlo až 180 cestujících. Na dovolenkáře čekal pěkně dramatický let. Boeingu 737-800 krátce po vzletu vypověděl levý motor! Piloti se však rozhodli, že budou v letu pokračovat namísto toho, aby se vrátili na letiště na řeckém ostrově či přistáli na jakémkoliv jiném evropském letišti. Nikdo z cestujících si patrně výpadku jednoho motoru nevšiml, ovšem jeden z cestujících uvedl, že něco tušil.

„Všiml jsem si, že byl motor tichý. To mi bylo divné, a tak jsem se na něj chvíli díval a všiml jsem si, že se turbína točí pomalu, jen pomocí náporu větru,“ uvedl pro Blesk.cz cestující Karel. „Let probíhal v klidu. Akorát při startu jsme se jako kdyby propadli, jako když cítíte volný pád. Letadlo se propadlo na levé straně. To bylo velice nepříjemné,“ popsal let Karel. „Zřejmě budu podávat trestní oznámení,“ uvedl cestující Karel pro Televizní noviny.

Případ začal vyšetřovat Úřad pro civilní letectví, který uvedl, že postup pilotů byl nestandardní. Na stranu úřadu se přiklání i pilot a letecký instruktor Jaroslav Slováček. „Udělal by velmi správně přistát prostě. Co nejdřív, aby neohrozil životy těch lidí, které má na palubě,“ řekl TV NOVA. Společnost se však brání, že vše proběhlo podle předpisů a piloti nepochybili.

„Velitelem tohoto letadla byl jeden z nejzkušenějších pilotů společnosti, který má nalétáno kolem 22 tisíc hodin,“ uvedla Vladimíra Dufková, mluvčí Smartwings. Společnosti se dokonce zastala Evropská agentura pro bezpečnost letectví. „Rozhodnutí je na pilotovi, který letadlo řídí, se zohledněním provozní příručky. To, jaké letiště je vhodné, se může u různých pilotů lišit, aniž by to ohrozilo bezpečnost letu,“ zdůvodnila své rozhodnutí agentura.

Video  VIDEO: Přistání letadla Smartwing s jedním motorem! Měli piloti přistát jinde nebo se vrátit?  - mall.tv
Video se připravuje ...

Uživatel_5670276 ( 28. srpna 2023 17:55 )

nesmysl, neletěl nad oceánem, ale nad Evropou, kde je letiště na každým rohu... i kdyby vysadil i druhý motor..v klidu přistane a věřím, že si ještě bude moci vybírat, které to bude a to by mohl být i nerozhodný... je to letadlo, né cihla.. ono z několika kilometrové výšky i to dopravní letadlo "plachtí"- nejdřív si něco zjistím.. a pak mám řeči ohledně bezpečnosti... uplně zbytečné haló... pan Karel je primitivní člověk, který chtěl být pro Novu zajímavý.. Pilot super úsudek... udělám škodu x milionů, znepříjemním den spostu cestujícím? nebo v klidu poletím s jedním motorem... kdyby se něco stalo, mám spoustu možností... vypočítal to správně...

Petr2008 ( 28. srpna 2019 17:22 )

Bystrý český vyčůránek. Ještě štěstí,že si jako jediný všiml,že není něco v pořádku. Doufám,že utratí tisíce za právníky a dostane prd.

Nikola Dědková ( 28. srpna 2019 16:18 )

Podle letectví se dokonce letadlo musí udržet a jedním motorem a doletět v nižší letecké hladině.Takže panu Karlovi a ostatním cestujícím bych nedala ani korunu. Pilot za mě nepochybil

verca21 ( 28. srpna 2019 08:43 )

Hlavně z toho vytřískat co se dá, že ?

Kolotuk ( 28. srpna 2019 07:39 )

Ano a hlavne by SW musela platit.Krom zajisteni nahradniho stroje.A jak asi vypada ten nejhorsi pilot spolecnosi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání