Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Společnosti Smartwings se kupí problémy: Technické poruchy, zpožděné lety i údajná smrt na palubě

Autor: Matouš Voldřich, rc - 
9. června 2019
05:00

Jeden problém stíhá druhý! Společnost Smartwings prožívá černý víkend. Jen od pátku musela společnost odklonit či zdržet minimálně dva lety, spekuluje se o úmrtí na palubě a navíc firma přišla o partnerskou společnost pro letní sezónu!

Problémy české letecké společnosti začaly již v pátek. Let QS 2514 z Prahy do egyptské Hurghady měl zpoždění šest hodin, na vině byla údajná smrt cestující a porucha na GPS systému. „Pár minut před odletem žena zkolabovala, okamžitě přijeli lékaři a hasiči a začali ji oživovat. Bohužel neúspěšně,“ svěřila se v pátek Blesku Iveta, která byla na palubě letadla. 

Ovšem stroj ani potom nevzlétl. „Chvíli jsme čekali a potom nám řekli, že letadlo má závadu, a vrátili nás do odletové haly. Čas odletu nám dali na 6:10 a nabídli nám stravenku za 220 Kč,“ uvedla. Po mnohahodinovém čekání v odletové hale nakonec cestující byli vpuštěni do letadla. „Odletěli jsme v 6:40. Budeme žádat po Smartwings náhradu za zpožděný let, který trval déle než 6 hodin,“ dodala Iveta.

Další návrat přišel v sobotu

Během sobotního rána navíc došlo k poruše na letu QS 2622 z Prahy do turecké Antalye. „40 minut po vzletu se u letadla projevila technická závada na palubním počítači, nejednalo se o závadu, která by ohrožovala bezpečnost letu. Kapitán se v souladu s bezpečnostními předpisy rozhodl pro návrat zpět na letiště v Praze, aby předešel případným dalším komplikacím v Turecku,“ řekla mluvčí společnosti Smartwings Vladimíra Dufková s tím, že pro pasažéry byl zajištěn náhradní spoj.

O letadlo méně, nebo o letadlo víc?

Aby toho nebylo málo, Ukrajinský úřad pro civilní letectví zakázal společnosti YanAir létat kvůli nedodržování bezpečnostních standardů. Přitom právě tato společnost měla pro letní sezónu zajistit pro Smartwings jedno letadlo. „Tento výpadek se nám ale daří pokrývat vlastními kapacitami,“ ubezpečuje Dufková.

Problémy ukazuje také internetový záznam dalšího letu.

Problémy dalšího letadla zachytila i webová služba. Problémy dalšího letadla zachytila i webová služba. | Aktu.cz

Minulou sobotu nevzlétlo společností pronajaté letadlo z letu QS 1303 z Kréty do Ostravy kvůli úniku provozní kapaliny. Podle Dufkové se z Kréty vrátilo do Ostravy až o týden později. Letoun v době poruchy neměl ještě barvy společnosti a kvůli bezpečnosti musela být použita hasicí pěna. 

vladusicko ( 10. června 2019 02:52 )

Asi opačne ČSA je pod hlavným smarwing už dávnejšie ČSA není a tak aj travel😁😁😁

vladusicko ( 10. června 2019 02:47 )

Presne tak

vladusicko ( 10. června 2019 02:44 )

Dajka 123 zabudla napísať presne ze letecká spoločnosť musí byť európska alebo let z Európy tak nech nezáväzná ľudí keď nepíše to co vieme ináč treba napísať aj toto potom môže byť múdra

vihor ( 10. června 2019 01:54 )

Vzhledem k tomu, že Smartwings je nízkonákladová, nemůže si asi dovolit pronajímat nějaká lepší letadla jako náhradu za odstavené 737 MAX. V letectví platí víc než jinde, že co si zaplatíte, to máte. Takže mají pronajatá letadla stará více než 25 let, což je v případě letadel, která mají za sebou pravidelný linkový provoz, už hodně a i přes údržbu prostě dochází k poruchám. Ale všechno to budou asi účtovat Boeingu, takže na tom asi zase tak tratit nebudou...

Valeria2222 ( 9. června 2019 19:24 )

Tomu bludu přece nemůže už vůbec nikdo věřit leda jen stále vymytý mozky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání