Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Legendární Rock for People v ohrožení? Stavební úřad odmítá festival v areálu letiště

Aktualizováno -
4. června 2019
12:13
Autor: DH - 
3. června 2019
12:14

Stavební úřad v Jaroměři na Královéhradecku vydal dokument, který se zabývá posudkem festivalového parku letiště v Hradci Králové. Tam se každoročně koná tradiční festival Rock for People. A závěr? Akce se tu pořádat nesmí. Pořadatelé tak musejí řešit nečekanou komplikaci. 

Akce Rock for People, která se v posledních letech těší velké oblibě, hostí některé z nejslavnějších hudebních formací a interpretů. Každoročně ho navštěvují desítky tisíc diváků. Letos se koná v datu 4. – 6. července a jedná se o jubilejní 25. ročník. Co pro něj znamená rozhodnutí jaroměřského stavebního úřadu? Na problém upozornila Česká televize.

„Dotčené osoby do pravomocného výkonu kolaudačního rozhodnutí nebudou hudební festival provozovat ani pořádat,“ píší úředníci v rozhodnutí. Určující pro ně prý je, že areál letiště nemá kolaudaci ke konání podobné akce.

Redakce Blesku ale získala oficiální vyhádření stavebního úřadu v Jaroměři. Ten se nechal sylšet, že jsou informace vytrženy z kontextu. 

„Mohu prohlásit, že v předmětném sdělení stavební úřad konstatuje zjištěný stav po kontrolní prohlídce, přitom v jeho poučení vyslovuje jen předpoklad, že dotčené osoby v předmětném území budou postupovat podle příslušných opatření zdejšího stavebního úřadu," řekl referent úřadu. 

To, že by se festival nekonal, je dokonce i podle magistrátu v Hradci Králové naprosto nemožné. Zpravodajský server ČT24 uvádí, že město považuje dokument za pouhé úřední sdělení, které nemá nic společného s něčím, co by měli uposlechnout. To ostatně konstatuje i samotný stavební úřad. 

"Proto také z toho nevyplývá, že stavební úřad pořádání nebo provozování hudebního festivalu zakazuje, neboť k tomu nemá věcnou animístní příslušnost,“ potvrdil referent.

Stejný názor má prý i náměstkyně primátora Hradce Králové Věra Pourová. Směrodatný pro ni údajně zůstává fakt, že se uplynulých několik ročníků obešlo bez jakýchkoli komplikací.

Pourová sice připustila, že hangáry, kterým se v areálu neřekne jinak než „úly“, skutečně zkolaudované nejsou. Na jejich schválení se prý však již pracuje. Promotér festivalu Michal Thomes navíc ČT sdělil, že se v nich letošní ročník odehrávat vůbec nebude. Organizátoři místo nich postaví stany. Kolaudaci prý nikdy nepotřeboval a nechtěly ji po něm prý ani jindy velice pečlivé a náročné pojišťovny.

Organizátoři Rock for People Blesku řekli, že je špatné interpretování zprávy stavebního úřadu pouhým záměrem poškodit jméno festivalu bývalým promotérem. "Z vyjádření úřadu jasně vyplývá, že konání festivalu není nijak ohroženo," uvedla mluvčí organizátorů Blesku. 

rudne ( 3. června 2019 15:54 )

Málo zaplatili.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání