„Tři roky jsme pořádali Metronome, sbírali jsme sympatické věci, ale neřešili jsme moc to, jak to spolu může hrát," prozradil na tiskové konferenci 24. dubna k doprovodnému programu David Gajdečka, jeden z ředitelů festivalu. Pro letošek to původně vypadalo s doprovodným programem nehnutě. „Říkali jsme si, že Praha sama o sobě je skrze svá místa dostatečným doprovodným programem. Ale nakonec jsme došli k tomu, že to bude nudný festival, ne každý chce slyšet 40 koncertů a bude si chtít i odpočinout," dodal.

Lepší doprovodný program

Letošní doprovodný program se tak sjednotil a zaměřuje se na vědu a vzdělání, aby mohla Praha a její obyvatelé růst. Doprovodný program obsahuje letos pět zón, stan plný interaktivních hraček, hrací zónu. Na své by si měli přijít pamětníci i omladina. „Nemusíte se bát odborných diskuzí zástupců ministerstva školství. Bude to bráno popularizačně. Těšit se můžete na koncept takzvaného fuck-up night s vědcem, kterému se něco nepovedlo, diskuze předních odborníků, kteří ve vzdělávání a vědě něco dělají. Každý večer diskuzní duely." Konkrétně se můžete setkat s ekonomem Tomášem Sedláčkem, Ditou Přikrylovou, vědcem zaměřujícím se na vesmír Janem Lukačeviče, či Bobem Kartousem z Eduinu.

Mapa areálu
Autor: Metronome festival

Placení

Areál se pro letošek rozšíří na plochu 120 tisíc metrů čtverečných. Novinkou je i otevření až do ranních hodin. Z loňska už si můžete pamatovat placení skrze pásky Cashless. Ty budou letos ještě propracovanější. „Už loni to mělo pozitivní odezvu. Ve světe je běžně zaběhlým systémem. Novinkou je, že letos bude cashless bez poplatků a bez nutnosti minimálních cen na vrácení," sdělil Martin Voňka, ředitel festivalu. Odbavení by mělo být také rychlejší, díky navázání vztahu s německou firmou, která má daleko větší festivalu v malíčku. Platit navíc letos můžete nejenom páskou, ale i mastercard kartou.

Větší plynulost

Aby se u vchodu nevytvářely nekončící fronty, bude mít přístupová cesta dvě odbavení - a to na recepci, kde si návštěvníci vymění lístek za pásku a následně už jen projdou turnikety. „Věříme, že vstup do areálu bude plynulejší než v předchozích letech," říká Voňka. Pohyb po areálu by měl být také snazší. Zatímco loni byla mezi hlavními pódii vedla jen jedna trasa, nikdy se backstage hudebníků rozdělila, čímž se vytvořil i průchod z opačné strany.

Pohodlí od záchodů po odpočinek

Metronome se snaží myslet na pohodlí na všech úrovních - od začlenění prostorů v Křižíkových pavilonech, přes recyklované nádobí, vratné kelímky, až po komfortní vyprazdňování. Počet toalet se pro letošek zdvojnásobil. „Přivezou nám toalety ze zahraničí, které vypadají jako toalety v letadle. Je to dost zábavná věc," smál se na tiskové konferenci Martin Voňka. Pro větší pohodlí nebudou chybět ani plochy zeleně, odpočinkové zóny a tribuny na sezení.

Hudba

Hlavním programem festivalu jsou  samozřejmě koncerty, kterých bude přes čtyřicet. „Snažíme se dramaturgii poskládat tak, aby tam byly kapely, které mají kvalitu a jedou s něčím významným - výročí, nové album či speciální koncert,“ řekla Barbora Šubrtová, dramaturgyně festivalu. 

Představení hlavních headlinerů:

Video
Video se připravuje ...

Barbora Šubrtová, dramaturgyně Metronome festivalu Eva Fornálová

Hudba letos bude hrát navíc na dvou krytých scénách, díky čemuž se může hrát delší dobu a nerušit tím místní obyvatelé. „Daří se nám domluvit i delší koncerty s headlinery než je klasický 50-minutový set a navíc sem jezdí interpreti, kteří jsou zvyklí na mnohem větší festivaly,“ těšila se Šubrtová. Scéna rádia Wave se letos přesune do jednoho z pavilonů. Hudební zážitek si budete moci užít i v planetáriu ve Stromovce.

Na koho se můžete těšit? O jednotlivých headlinerech se více dočtete tady.

Program
Autor: Metronome festival


Metronome festival nezapomíná ani na 30 let od Sametové revoluce. K výročí zahraje Pražský výběr písně, které běžně na koncertech nehraje a připomene temnou dobu, co už máme za sebou. Následovat bude komponovaný koncert českých ženských zpěvaček. Mezi Hlasy svobody zazní Bára Poláková, Lenka Filipová, Emma Smetana, Eva Pilarová, Anna K a další. Celý program objevíte na metronomefestival.cz.
Fotogalerie
23 fotografií