K hudbě si našla rodačka z Česká Lípy cestu už v pubertě. Tehdy poslouchala různé interprety, ale do pozice hudební ředitelky největšího pražského hudebního festivalu vedla ještě dlouhá cesta. První její štace po studiu na vysoké škole byla na multižánrovém festivalu romské kultury Khamoro: „Tam jsem se začala dotýkat hudby,“ říká Barbora Šubrtová.

Postupně se začínala věnovat víc a víc koncertům a díky kolegovi před 11 lety nakonec přešla k United Islands: „Rozhodla jsem se, že se chci v produkci hudby posunout dál a tak jsem přestoupila z Khamora do United Islands, kde jsem začala jako asistentka programu, ale vystřídala jsem snad všechny pozice,“ vzpomíná na své hudební začátky.

Povinné koncerty

Díky tomu se seznámila s kapelami a jejich agenty po celém světě. Po čtyřech letech se stala programovou ředitelkou Metronome Festivalu a dodnes má velké slovo k tomu, kdo přijede. A v čem spočívá její práce? „Naprostou většinu času sedím u počítače a vyřizuji e-maily,“ říká Šubrtová. Přeci jen ale dělá něco, o čem hudební fandové jenom sní: „Součástí mojí práce je navštěvovat koncerty. Buď hledat mladé talenty, nebo jenom vidět, jak kapela funguje naživo s publikem,“ prozrazuje a dodává, že musí ještě ve volném čase sledovat aktuální dění v hudebním světě.

Po dvou letech jednání přivítá v Praze Liama Gallaghera.
Autor: Metronome festival

V té nudné e-mailové komunikaci se pak ukrývají jména, která dychtivě očekávají tuzemští fanoušci. „Velká část mé práce spočívá v komunikaci s agenty kapel, kdy 80 % oslovených jich je ze zahraničí a sídlí zejména v Londýně,“ přibližuje pozadí jednání. Konkurence ostatních festivalů je přitom obrovská. Hlavní festivalová sezóna totiž trvá pouze 3 měsíce a rozhodne nejvýhodnější nabídka: „Na jeden termín se kapelám často sejde mnoho nabídek z různých částí světa,“ říká. Metronome Festival má podle Šubrtové mírnou výhodu, že je v srdci Evropy a koná se v brzkém termínu, kdy není tolik velkých evropských festivalů. Ty většinou vypuknou až v červenci.

Požadavky hvězd

Organizátoři hudebních akcí se mnohdy musí poprat také s podivnými požadavky svých vystupujících. Podle Šubrtové žádný extrém ještě neřešili, přesto jim dávají někdy zabrat a musí zboží dovézt i ze zahraničí: „Tomu, že chce někdo konkrétní značku čokolády nebo vína, úplně rozumím. Když je kapela deset měsíců na turné, tak chtějí to, co mají rádi a na co jsou zvyklí,“ vysvětluje požadavky interpretů, ale jmenovat nesmí.

Daleko citlivější jsou prý účinkující na své soukromí, které jim musí organizátor hlídat: „Každý by se chtěl vyfotit s Liamem Gallagherem. Kdybychom tohle měli naplnit, tak dvě hodiny před koncertem nebude dělat nic jiného,“ vysvětluje Šubrtová. Právě Liam Gallagher je letošní hlavní hvězdou festivalu a domluvit ho nebylo vůbec jednoduché: „Chtěli jsme ho už na minulém ročníku, ale nakonec to nedopadlo. Přijede až letos,“ prozrazuje z pozadí jednání a dodává: „Iggyho Popa nebo Stinga jsme domluvili během jednoho roku.“

Vysněná kapela

Osobně měla největší radost, že na „jejím“ festivalu vystoupili The Chemical Brothers nebo Massive Attack. Letos se zase těší, že bude moc přivítat legendy elektronické hudby Kraftwerk s unikátní 3D show, ve které nad Výstavištěm budou létat létající talíře nebo pochodovat roboti. Její největší přání na festival nejspíš jen tak nezavítá: „Radiohead je můj velký sen v kontextu hudebním i v tom, jak se stavějí k životnímu prostředí. Už jsme je oslovili, ale v tuto chvíli je to mimo možnosti festivalového rozpočtu,“ konstatuje smutný fakt. Přesto by příznivci ochrany životního prostředí, kterými jsou Radiohead, byli na festival nejspíš hrdí. Podle Šubrtové už několik let mají vratné plastové kelímky a nově taky recyklovatelné nádobí ve všech stáncích s občerstvením.

Během těch let byla svědkem mnoha koncertů a pro blesk.cz, zavzpomínala na ten nejšílenější. Bylo to vystoupení Prodigy na Sziget Festivalu před 8 nebo 9 lety: „Nestála jsem někde u pódia, ale poměrně blízko. Byl to opravdu nefalšovaný britský rave koncert. Všichni tancovali, a ani nevěděli jak, protože s nimi pohyboval dav. Po tři čtvrtě hodině jsem vyměkla a šla si stoupnout dozadu. Nikdy na to nezapomenu, byla to čistá energie,“ směje se při té vzpomínce.

Fotogalerie
10 fotografií