Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Populárního rappera soud pustil na svobodu: Musel zrušit evropské turné

2. srpna 2019
17:41

Oblíbený americký rapper A$AP Rocky čelí obvinění z napadení 19letého mladíka při rvačce v ulicích Stockholmu. V jeho procesu dnes ve Švédsku došlo k velkému posunu. Svědkyně změnila výpověď a pro mladého oblíbeného hudebníka to nyní vypadá o mnoho nadějněji. Evropské turné ovšem již zrušil.

Svědkyně v procesu s americkým rapperem A$AP Rockym dnes změnila výpověď. U soudu řekla, že přímo neviděla, zda umělec nebo jeho přátelé na konci června mladíka uhodili skleněnou lahví. Právě to, zda rapper lahví mladíka pořezal, či nikoli, se stalo ústředním bodem procesu. Uvedla to agentura Reuters.

Třicetiletý hudebník, jehož skutečné jméno je Rakim Mayers, byl zadržen začátkem července po rvačce před jednou stockholmskou restaurací. Spolu s ním byli zadrženi a nyní jsou souzeni i dva muži z jeho doprovodu.

A$AP Rocky a jeho společníci podle obžaloby napadli 19letého Mustafu Jafariho, který při bitce utržil řezné rány a byl zbit a zkopán, když byl na zemi. Právě Mayers prý napadeného strhl na zem. Jafari tvrdí, že ho rapper a jeho přátelé navíc napadli lahví.

Rapper přiznal, že 19letého muže k zemi srazil, bil ho a kopal. Tvrdí ale, že jednal v sebeobraně a popírá, že ho udeřil skleněnou lahví. Napadený Jafari rappera před bitkou delší dobu pronásledoval a svědci potvrdili, že ho umělec několikrát vyzval, aby je nechal na pokoji.

Dvě svědkyně, které dnes u soudu vypovídaly, podle agentury Reuters uvedly, že přímo neviděly útočit lahví nikoho z tří obžalovaných. Viděly pouze, že měl láhev někdo v ruce. Podle agentury AP jedna z nich původně na policii vypověděla, že rappera viděla s lahví útočit. Právě skutečnost, zda rapper útočil lahví, nebo se 19letý Jafari pořezal o střepy na zemi, se stala ústředním bodem celého procesu.

Případ A$AP Rockyho je v médiích ostře sledován, i proto, že se do něj osobně vložil americký prezident Donald Trump, který vyzval k propuštění hudebníka a zaručil se za jeho případnou kauci. Agentura Reuters k tomu nicméně poznamenala, že ve švédském právním řádu není institut kauce zaveden.

Pokud soudce proces neprodlouží, mohl by podle Reuters ještě dnes rozhodnout, zda americký rapper a jeho dva společníci zůstanou ve vazbě, anebo na verdikt, který zřejmě padne později, budou čekat na svobodě. Pokud soudce rappera propustí, bude Mayers podle Reuters moci Švédsko opustit.

Rapper přijel do Stockholmu kvůli červnovému vystoupení na hiphopovém festivalu. Kvůli zadržení musel zrušit zbytek svého evropského turné.

Soudce Per Lennerbrant během dnešního jednání uvedl, že hudebník a dva jeho společníci, kteří byli zadrženi s ním, mohou opustit celu a odcestovat ze země. Podle agentury Reuters takové rozhodnutí soudu ve Švédsku často naznačuje zproštění viny nebo trest, který je kratší než doba, již obvinění strávili ve vazbě.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání