Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lékaři při operaci poškodili pacientce (52) močovod: Podle soudu s tím měla počítat

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: chal - 
19. června 2019
18:58

Operace dělohy v písecké nemocnici změnila 52leté pacientce život. Jenomže k horšímu. Lékaři jí při zákroku nešťastnou náhodou poškodili močovod a ona má od té doby trvalé následky. I proto se rozhodla po nemocnici žádat odškodnění. Jenomže po šesti letech tahanic stále není rozhodnuto!

Písecká nemocnice čelí žalobě pacientky, která v roce 2013 podstoupila operaci dělohy. Lékaři při zákroku ženě omylem poškodili močovod. Podle žaloby tím pacientce způsobili trvalé následky. Na případ upozornil server iDnes.cz.

Okresní soud v Písku žalobu zamítl s tím, že se chyba při operaci stala, pacientka ale prý při souhlasu se zákrokem vzala na vědomí, že k něčemu podobnému může dojít. Jde prý totiž o možné riziko spojené s touto operací.

Advokátka pacientky Klára Kořínková s rozhodnutím nesouhlasí a odvolala se. Její klientka prý „byla v situaci informačního deficitu, spoléhala se na odbornost lékařů. Prožila si od té doby útrapy a nepochopení“. Případ začal projednávat odvolací Krajský soud v Českých Budějovicích.

Podle žalující strany je možné, že močovod poškodil výboj elektrického proudu, který způsobil přístroj na zastavení krvácení. Lékaři pak prý nereagovali dostatečně rychle a kvůli tomu prý došlo k trvalým následkům.

Podle obhajoby mohlo komplikace způsobit více věcí. Poškození močovodu údajně mohl způsobit i operatér při podvazování děložního čípku. Žaloba by prý měla dokázat hlavní příčinu.

Krajský soud ale odvolání ženy uznal a případ vrátil k dalšímu projednání zpátky do Písku. Tamní soud se bude rozhodovat na základě posudků více expertů než poprvé. Tehdy zamítl posudek znalce, který předložila žalující strana.

„Okresní soud odmítl náš návrh na revizní posudek, případ se táhne roky, hrozilo jim promlčení,“ cituje pacientku iDnes. Pokud se podaří prokázat, kdo nese odpovědnost za chybu, bude žalující strana chtít přinejmenším bolestné.

jasnovidec01 ( 10. července 2019 12:26 )

Tohle je ti k smíchu??ty jsi de.bil

alter012 ( 20. června 2019 03:15 )

Operatér nereagoval dostatočne rýchlo na poškodenie močovodu el. výbojom !
Bežné riziko ! Čo by ešte chcela , môže byť "rada" , že nepustili do nej 220V !

agfor ( 20. června 2019 01:42 )

A vrazi v bílých pláštích můžou mrzačit a vraždit lidi dál. Proto zabij svýho doktora dřív, než on zabije tebe.

verka1 ( 19. června 2019 20:37 )

Zdravotnictví je kapitola sama o sobě. Lékaři se navzájem kryjí.

elopapx ( 19. června 2019 20:29 )

Ještě horší je nedodržování lékařského tajemství !!! Zdravotní sestra na vesnici rozkváká Vaší diagnózu po vesnici a nic ji nedokážete. Ona nic ,ona muzikant. 🐄🐮 Milka jedna blbá . Kdo jiný ? Když člověk sám nikomu nic neřekl a doktor místní jeni. !?!?!?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání