Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do případu Adámka (11) z pardubické nemocnice zasáhl ministr! Chlapec skončil po operaci mandlí v kómatu

Autor: DH - 
19. července 2019
14:22

V pardubické nemocnici je opět dusno. V uplynulých dnech ji navštívil samotný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (32, ANO) a mimo běžnou agendu přišla řeč i na silně medializovaný případ malého Adámka Vyčítala (11), který po banální operaci nosních mandlí na zdejším ORL skončil nakonec s těžkým postižením v bdělém kómatu. Ministrovi prý záleží na tom, aby spor o odškodnění rodiny Vyčítalových pokud možno nemusel putovat k soudu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch navštívil nemocnici v Pardubicích během středy. Zdůraznil přitom, že se nejedná o žádnou přepadovou kontrolu. Podle svých slov se chtěl mimo jiné ujistit, že se případ Adámka Vyčítala (11), na který Blesk dlouhodobě upozorňoval a jehož příběh odvysílala i Česká televize, neskončil zametený pod kobercem.

Rodina Vyčítalových má za to, že zaměstnanci nemocnice neposkytli jejich synovi Adamovi dostatečnou péči poté, co začal na tamním oddělení silně krvácet z krční tepny a pomoci se mu nedostalo téměř dlouhých 15 minut, což mu nenávratně poškodilo mozek a nervy. Rodina nyní požaduje na péči o těžce postiženého synka 16 milionů korun. Nemocnice už teď vyšla rodině vstříc a poskytla jim zálohu na odškodnění ve výši 6 milionů korun.

„Je to velmi smutná událost. Nemocnice tak, jak přislíbila, poskytla rodině určitou zálohu na odškodnění, aby tedy měli nějaké finanční prostředky na péči o svého syna. To je první krok, který nemocnice splnila. Teď jde o to, aby se věc řádně prošetřila a případně byla vyvozená odpovědnost konkrétních lidí, pokud bylo něco zanedbáno,“ uvedl pro deník Právo Vojtěch.

Video: Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!

Video  Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

O celkové výši konečného odškodnění bude muset pravděpodobně rozhodovat soud, ten ale musí počkat až na to, co ukáže vyšetřování policie. Sám Vojtěch však nezpochybňuje, že nemocnice pochybila. „Zřejmě ale nebylo všechno v pořádku, to si všichni uvědomují. I proto nemocnice ochotně poskytla zálohu na odškodnění. Mám zájem na tom, aby se záležitost uzavřela co nejdříve,“ přiznal Právu ministr.

Vojtěch si je vědom, že kauza okolo Adama Vyčítala vrhá špatné světlo nejen na pardubickou nemocnici, ale také na celé české zdravotnictví. I proto by byl patrně velice nerad, kdyby případ nakonec skutečně musel řešit soudce. Sám se přiklání k tomu, aby se nemocnice s rodinou vyrovnala mimosoudně. Podle Práva se nabídka nemocnice rodinou požadovanému odškodnění už blíží.

Adámek dorazil s rodiči do nemocnice v Pardubicích v květnu roku 2017. Absolvoval operaci na odebrání nosních mandlí, lékař mu k tomu nakonec vzal i ty krční. Adam po čtyřech dnech na lůžku začal silně krvácet z krční tepny, na což měla sestra říct jeho matce: „Snad nebude tak zle,“ a odmítla pak zavolat na ARO. Maminka s Adámkem tedy museli přes celou nemocnici pěšky k oddělení ORL, které bylo zavřené. Na pomoc čekalo zoufalé dítě 13 minut. Spolykalo přitom tolik krve, že upadlo do bezvědomí. Nyní má Adámek poškozený mozek a je ve vigilním neboli bdělém kómatu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Monikay ( 19. července 2019 16:10 )

byla bych pro, aby byli potrestáni konkrétní lidé, snad by se pak někteří doktoři a sestry přestali chovat tak neprofesionálně

pp10 ( 19. července 2019 15:31 )

Zabery na videu mluvi za vse, neni co dodat a neni co zjistovat.... v kazdem pripade je dobre, ze se o pripad konecne zacal zajimat sam Ministr. Ja doporucuji vyhazov vsech, kdo se na tom podileli a zakaz pracovni cinnosti v oboru na dozivoti. Hlavne tem 2 pracovnicim, co jsou na videu.

Evka4 ( 19. července 2019 15:23 )

Jste normální? Ministr se snaží, aby došlo k dohodě.Za pochybení lékařů nemůže, tak jakýpak cucák?

priserak77 ( 19. července 2019 14:43 )

Je úplně jedno, jestli případ skončí u soudu. Každý rozumný člověk vidí, jak naše zdravotnictví vypadá. Ono mít za ministra takového "cucáka" už o něčem svědčí.

Zobrazit celou diskusi