Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záchranářský vrtulník smetl cyklisty při závodě v Olomouci: Chyba pořadatelů, vykřikují lidé. Jiní nadávají na pilota

Autor: dce - 
12. června 2019
16:58

Úsměvné video nepochopitelného jednání cyklistů zveřejnila Tělovýchovná jednota Brno. Při závodech cyklistů v Olomouci se projíždělo kolem místa, odkud zrovna vzlétal záchranářský vrtulník. Místo zastavení jízdy ovšem cyklisté pokračovali v závodu a v zatáčce je to doslova odfouklo. Spousta z nich se pochopitelně poroučela k zemi. Na sociálních sítích video vzbudilo pořádné pozdvižení.

Cyklisty sfouknuté vrtulníkem na závodech Českého poháru mládeže a žen sdílí i lidé ze zahraničí. A nikdo se nestačí divit, jak je možné, že peleton vjíždí na silnici kolem vzlétajícího záchranářského vrtulníku.

Ten byl na místo přivolán kvůli zraněnému závodníkovi – teprve 17letý mladík se během závodu totiž střetl s autem. „Provoz nezúčastněných vozidel na dotčených komunikacích byl po dobu závodu omezen pouze do jednoho jízdního směru, shodného se směrem jízdy závodníků. Mladík však mezi místní částí Tršic – Hostkovicemi a Čechovicemi, které patří k Velkému Týnci, jedno z aut dojel a při jeho předjíždění v prudké levotočivé zatáčce, zřejmě z důvodu vysoké rychlosti, se s automobilem jedoucím při pravé krajnici střetl. Cyklista přepadl přes přední kapotu vozidla a upadl na komunikaci,“ popsala událost Deníku policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

 

Po pádu závodníka v rizikovém místě trati byl u něj téměř okamžitě pořadatel, vzhledem ke zranění hned volal záchrannou službu a ta situaci vyhodnotila tak, že poslala vrtulník, ten při vysoké profesionalitě pilota byl schopen přistát co nejblíže zraněnému. Jak dále pilot s lékařem postupovali, v žádném případě pořadatel neovlivnil, a jelikož nic nezasahovalo do trati závodu, nebylo třeba jej organizačně měnit,“ popsal na facebookové stránce oddílu Mapei Merida Kaňkovský jeden ze zúčastněných.

S ním ale nesouhlasí nejen obyčejní lidé, ale i záchranáři či hasiči. „Bezpečnost vždy na prvním místě, a to nejen pro záchranáře, ale i pro všechny nezúčastněné osoby kolem probíhajících záchranných akcí. Proto je často např. uzavřena komunikace, pokud zasahují záchranáři, hasiči a policisté. Zde nezvládnutá situace kolem ‚vrtule‘, za kterou však nemůže pilot!!!“ upozorňují záchranáři z Mělníka. Další vidí chybu i u policie, která byla na místě a měla podle nich závod zastavit.

Video, na kterém je zachycen vzlet záchranářského vrtulníku a následné „odfouknutí“ závodníků, značně pobouřilo veřejnost. Nadávky na cyklisty neberou konce. „Jak je psáno v příspěvku – ‚...závodníci zápasili se silným větrem...‘ – a ten vrtulník snad ne? Kdyby ho to ‚sfouklo‘ na silnici, to by se pár chytráků divilo, jaký by to byl mlýnek na maso!“ rozčiluje se například jeden z diskutujících. Najdou se ovšem i tací, kteří viní z incidentu pilota vrtulníku...

alenotakno ( 30. srpna 2019 18:11 )

proč vůbec poslali vrtulník, když to zas tak těžký případ nebyl. Před týdnem našeho cyklokolegu srazila dodávka a měl těžké zranění a byl pak v bezvědomí. Vrtulník neposlali a na záchranku se čekalo přes 20 minut.

krtek. ( 14. června 2019 18:45 )

jednou jsem se motal mezi cyklisy na nejaky truc rally ála tour de france pro ženy etapa v českým raji, desítky kiláku silnice zaflákany funicími zavodníky, fajn jet za chuderou co slape 10km-h do kopecku a trnout jestli se mi nesvali pod auto - v tech zatackach predjet nesla

yarda ( 12. června 2019 22:51 )

Od té doby co jsem z jednoho pumpičkáře málem udělal dárce orgánu, protože mne předjížděl v prudké zatáčce kde bylo místo jen pro jedno auto a silnice hrbolatější než je v kraji zvykem, navíc na cestě, kde vedla objízdná trasa kvůli uzavření hlavního tahu se už ničemu nedivím. Měl jsem sto chutí zastavit v cíli toho závodu a říci soudruhům pořadatelům pár slov co se nedají publikovat před dvaadvacátou hodinou.
Proč by soudruzi pumpičkáři zastavovali a počkali až vrtulník se zraněným kolegou pumpičkářem odletí? ONI JSOU PŘECE PÁNY SILNICE.

dietr ( 12. června 2019 22:07 )

organizátoři se poučili, příště budou zraněné odvážet na trakaři

krtek. ( 12. června 2019 17:58 )

asi mají přebytek závodníků... ty auta jsou tam také super, stačil závan a vraceli se pro další placatý cyklisty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání