Za rozepří se skrývá nové ustanovení, podle kterého budou muset od příštího roku motoristé objíždět cyklisty ve vzdálenosti půldruhého metru. Při jejím nedodržení jim hrozí pokuta až 2 tisíce korun. Motoristé se dušují, že zveřejněním fotky šlo z jejich strany jen o černý humor.

„Upřímně nechápu, že to někoho může tak moc dráždit. Jako právník se však domnívám, že je to zcela v mezích zákona,“ řekl předseda spolku Jan Mandát. Druhá strana od řídítek se rozhodně nebaví. „Myslíte, že je vtipné, že někdo hodlá cyklisty sekat kosou?“ reagoval za Brno na kole mluvčí Michal Šindelář.

Diskuze na sociálních sítích vypjatou situaci ještě umocnily. Objevily se i návrhy, aby cyklisté na motoristy podali trestní oznámení. Nad „kauzou“ kroutí hlavou dopravní expert Ústředního automotoklubu Igor Sirota.

„Je tady opatření, které má zvýšit bezpečnost ohrožené skupiny na silnicích, a těmi cyklisté jsou. Počkejme, jak to bude fungovat v praxi. Apeloval bych na obě strany, aby situaci nehrotily a vsadily na ohleduplnost,“ poznamenal Sirota.

Zmírnili sankce

Původní návrh počítal za nedodržení vzdálenosti s pokutou až 10 000 korun, zákazem řízení na půl roku a přičtením sedmi bodů. Senát ale snížil pokutu maximálně do 2000 korun, pokud řidič cyklistu neohrozí, což Sněmovna akceptovala. Novelu o provozu na pozemních komunikacích musí ještě podepsat prezident.

Video: Absurdní cyklozávod v Praze

Video
Video se připravuje ...

Nejabsurdnější závod v centru Prahy: Z náměstí Republiky vyjela přeškrtnutá kola Eva Fornálová