Projížďku Brnem na kole vyhledává čím dál více místních. Ne každý z nich ale kolo vlastní. Pohodlnější variantou se tak stává takzvaný bikesharing, neboli půjčování kol přímo na místě. Vzhledem k dopravní situaci v Brně se stala kola jedním z vyhledávaných dopravních prostředků. Brňané mají letos na výběr mezi červenými a růžovými koly. Každá společnost má svoje. 

Video
Video se připravuje ...

Jak se na kole jezdí? Jolana Halalová

Na dopravní situaci v Brně reagovala již v roce 2013 společnost Rekola. V ulicích se objevila růžová kola, která si jednoduše mohl půjčit úplně každý.  Nejjednodušším řešením bylo opravit stará kola. Ta se natřela na růžovo a postupně se vypouštěla do ulic. V letošním roce už po Brně jezdí kola nová, charakteristickou růžovou bravu si ale ponechala. 

Rekola se z Brna rozšířila i do dalších měst České republiky. Konkrétně do Plzně, Teplic, Českých Budějovic, Olomouce a Prahy. Půjčení kola stojí v každém z měst jinak. V Brně za hodinu jízdy cyklista zaplatí 24 Kč, za měsíc pak 240 Kč.  

Další společností, která nabízí půjčení kol, je Velonet. Nablýskaná červená kola začínají právě na Moravě. Brno je jejich pilotním projektem. Moderní červená kola se zabudovaným převodem a dalšími vymoženostmi najdou lidé v šestnácti stojanech v centru města. Celkem padesát kol, na kterých je možné díky jednoduché aplikaci po pár minutách vyjet do ulic. Po vytvoření účtu je navíc možné půjčit si kolo i v zahraničí.

Jedním z cyklistů, který červené kolo vyzkoušel, je i Aleš Novotný. Ten o jízdě říká: „Na kolech se jezdí bezvadně, protože mají osmistupňovou přehazovačku, což ulehčuje jak výšlap do kopce, tak i rychlejší jízdu po silnicích mezi auty. Líbí se mi taky integrovaný zvonek do řídítek.“

Velonety se svezete pouze v centru města, stojany jinde nejsou. To je na jednu stranu nevýhoda, na stranu druhou je nápad praktický. „V tom, že jsou kola jen v centru, nevidím problém. Žiji na okraji Brna a není příjemné se přesouvat přes půlku Brna na kole do centra. Takhle mám kolo vždy k dispozici, když potřebuji něco v centru vyřídit,“ doplňuje Aleš Novotný. 

V Brně jsou stojany s červenými koly na 16 místech v centru. Oproti Rekolům tak mají vlastní místa pro parkování, což ale neznamená, že nemůžete kolo zaparkovat jinde. V případě, že parkujete mimo stojan, nevyhnete se poplatku 50 Kč. Půjčení samotného kola stojí 29 Kč za hodinu, k té se ale připočítává čtvrthodina zdarma. Jednorázový poplatek za půjčení činí tři koruny, celkem tedy 32 Kč za 75 minut jízdy. Měsíčné cyklistu vyjde půjčení kola na 260 Kč. 

Fotogalerie
15 fotografií