Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Patříte mezi nadšené cyklisty? Připravte své kolo na léto!

/
  • S klíčem v ruce projděte pečlivě celé kolo a dotáhněte všechny šrouby.
    20. května 2017 ● 08:00

    Počasí už najelo na letní režim a přímo vybízí k aktivitám na čerstvém vzduchu. Jestli patříte mezi fanoušky cyklistiky, měli byste svému kolu nejprve věnovat jarní údržbu, než na něj opět usednete. Na co se zaměřit a jak bicykl bezpečně připravit i bez návštěvy servisu?

  • 1.

    Vyperte řetěz

    Na čištění můžete použít pračku na řetězy, která stojí okolo 250 korun, ale postačí i kartáč a čisticí prostředek. Nakonec ho nechte uschnout a namažte speciálním mazadlem na řetěz s teflonem.

    Když řetěz namažete moc nebo použijete špatné mazivo (univerzální, wd-40 a podobně), bude se vám na řetěz lepit prach. Pozor! Řetěz vydrží přibližně 1500 kilometrů a pak je třeba koupit nový. Během provozu se totiž vytahuje a pak ničí ostatní součástky.

    Jízda na kole je zábava.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Přehazovačka chce olej

    U přehazovačky očistěte kladky, po kterých jezdí řetěz. Kartáčem odstraňte všechny nečistoty a pořádně naolejujte ložiska a čepy. Několikrát přeřaďte a přebytečný olej setřete hadrem. Tvrdým kartáčem vyčistěte i převodníky a pastorky.

    Záda vás mohou bolet i ze špatné velikosti kola.
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Prověřte brzdy

    Sjeté špalíky poznáte podle žlábků. Když jsou zřetelné, pořádně vyčistěte styčné plochy. U kotoučových brzd zkontrolujte sílu brzdné směsi na kovové části destiček. Příliš slabá bude špatně fungovat zejména ve vlhku. Brzdy odvzdušněte a namažte i jejich pohyblivé čepy.

    Cyklistika v Dolním Rakousku má nevídané kouzlo.
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Promažte i vidlici

     

    Vidlici otřete suchým hadříkem od nečistot a pryžové těsnění promažte silikonovým olejem. Pokud máte vzduchovou vidlici, zkontrolujte tlak, popřípadě dofoukněte podle vaší aktuální hmotnosti.

    S klíčem v ruce projděte pečlivě celé kolo a dotáhněte všechny šrouby.
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Zkontrolujte pláště

     

    Větší trhliny nebo příliš sjetý vzorek znamenají jediné – je na čase pořídit si nové pláště. Jestli jsou v pořádku, zkontrolujte tlak v duši. Správnou hodnotu nahuštění najdete na boku každého pláště.

    Výběr kola a cyklistické výbavy pro dítě nepodceňujte.
    Autor: archiv

  • 6.

    Zkontrolujte špice

     

    Roztočte rukou kolo a zkontrolujte, pohledem na brzdové špalky, jestli se točí rovně. Pokud se netočí zcela rovně a hází do stran, zkontrolujte utažení špic. Centrovacím klíčem (stojí okolo 30 Kč) na straně, kam chcete ráfek přitáhnout, dráty utahujte, na opačné povolujte. V servisu za centrování kola dáte okolo stokoruny.

    Jízdou perfektně posílíte i hýžďové svaly.
    Autor: Dušan Křístek

  • 7.

    Promažte lanka

     

    Pořádně překontrolujte i všechna lanka, bovdeny (trubičky, ve kterých vedou lanka) a šrouby. Zkontrolujte, zda se lanka netřepí, očistěte a promažte olejem.

    Počasí v příštím týdnu bude přát i cyklistům. Ti mohou vyrazit třeba na hřebeny Krkonoš.
    Autor: ČTK

  • 8.

    Dotáhněte šrouby

     

    S klíčem v ruce projděte pečlivě celé kolo a dotáhněte všechny šrouby.

    Projet se pod velikány rakouských Alp? Dovolená, na kterou se nezapomíná!
    Autor: profimedia.cz

    Fotogalerie
    16 fotografií

Dnešní horoskopy