Na nábřeží Prahy 7 se nachází dojemné a smutné místo. Pouliční lampa s připevněným jízdním kolem je vzpomínkou na tragédii z ledna 2006, kdy se na křižovatce Dukelských hrdinů a nábřeží Kapitána Jaroše vyboural při jízdě na kole někdejší významný podporovatel městské cyklistiky Jan Bouchal. Následky střetu s autem bohužel nepřežil.

Přesně na tomto místě se nejprve po tragédii objevila dočasná pieta s připevněným jízdním kolem ke sloupu. Smuteční setkání tu proběhlo 19. ledna 2006, tedy týden po tragédii. Sloup veřejného osvětlení tehdy lidé obložili hořícími svíčkami. Finální podobu trvalého pomníku má místo od roku 2013.

Autorem památníku je umělec Krištof Kintera a nese název „Bike to Heaven“, tedy „Kolo do nebe“. Symbolicky připevněné jízdní kolo na sloupu veřejného osvětlení ve výšce několika metrů směřuje směrem vzhůru. Je navíc připevněné na otočných prvcích, takže si s ním pohrává vítr, který ho obtáčí kolem lampy.

Podívejte se, jak pomník na místě vypadá:

Video
Video se připravuje ...

Pomník s jízdním kolem na nábřeží Prahy 7 Daniel Vitouš

Někdejší „křižovatka smrti“

Místo tragické události bylo v minulosti dlouho označované jako jedna z nejnebezpečnějších křižovatek v Praze. Na jedné úrovni se tu totiž střetávají tramvaje, autodoprava, cyklisté i chodci. K bezpečnostním opatřením a celkovému zklidnění této zóny došlo roku 2012.

Místo se nachází v těsném sousedství úřadu Prahy 7, sám starosta městské části Jan Čižinský (Praha 7 sobě) je známý svým cestováním po metropoli na jízdním kole.

„Nejméně dvakrát denně projíždím tímto místem na kole. Kolo jedoucí po lampě do nebe mi připomíná tragédii, ke které na tom místě došlo. Upozorňuje mne na moji zranitelnost i na nutnost proměnit Prahu v město pro chodce a pro ohleduplné cyklisty i motoristy,“ vyjádřil se pro Blesk.cz starosta Čižinský.

Týden po tragédii se roku 2006 na místě objevilo dočasné pietní místo, ze kterého vznikl dnešní pomník.
Autor: Profimedia

Smutné pietní místo se proměnilo v symbol, věnovaný všem zemřelým cyklistům na území metropole. Na sloupu je připevněný nápis „věnováno Pupovi a všem cyklistům, kteří zemřeli v pražských ulicích“.

Z druhé strany se lidé dočtou stejnou větu v angličtině. Nechybí ani zmínka toho, že Jan „Pup“ Bouchal žil v letech 1975 až 2006.

Prohlédněte si dnešní vzhled pomníku i fotografie tehdejšího smutečního aktu:

Fotogalerie
17 fotografií