Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nemocnice nechala několik dní hladovět muže s Downovým syndromem (†61): Rodina z jeho smrti viní personál

Autor: chal - 
28. března 2019
11:56

V Manchesterské královské nemocnici v březnu roku 2016 zemřel 61letý Giuseppe Ulleri. Joe, jak mu všichni říkali, měl Downův syndrom a ve špitále byl hospitalizovaný po operaci obratle, kyčle a zápěstí, které si zlomil doma při nešťastném pádu. Joeova rodina se v těchto dnech s nemocnicí soudí o odškodnění, lékaři podle žaloby zanedbali péči a nepřímo tak zavinili jeho smrt. Joe strávil téměř deset dní bez výživy a příbuzní jsou přesvědčení, že kvůli tomu neměl sílu na boj se zápalem plic.  

Kvůli Joeově chorobě k němu domů museli pravidelně docházet dobrovolníci z charitativní organizace L’Arche, aby mu zajistili jídlo a věci každodenní potřeby. Právě jeden z ošetřovatelů společnosti L’Arche handicapovaného muže našel 26. února 2016 ležet na zemi v ložnici. Dobrovolník Joeovi okamžitě zavolal sanitku.

Vyšetření v Manchesterské královské nemocnici neodhalilo žádné vážnější zranění a Joe se vrátil domů. Další den ale pracovník L’Arche lékařskou pomoc volal znovu.

Nemocný šedesátník měl totiž neobvyklé potíže s chůzí a polykáním. Joe konečně podstoupil důkladnější vyšetření na rentgenu a tomografii, která odhalila zlomeninu krčního obratle, pravého zápěstí a pravé kyčle.

Zdravotníci Joeovi v nemocnici 9. března zavedli ústy a nosem kanyly, které pacientovi zajišťovaly přísun umělé výživy. Trubičky ale Joea rozrušovaly a nemohl si na ně zvyknout. Po jediném dni mu je tak personál nemocnice odstranil.

Právě v tom okamžiku nastal zásadní problém, kvůli kterému Joeova rodina nemocnici zažalovala. Zdravotníci totiž pacientovi zavedli jiný přísun umělé výživy až 18. března po telefonátu Joeova bratra Petera. „Proč jste čekali tak dlouho? Vždyť kvůli tomu mohl zemřít,“ řekl tehdy lékařům rozhořčený sourozenec. Jeho slova se vyplnila už po dvou dnech…

Joe tak strávil téměř deset dní bez výživové sondy a podle příbuzných kvůli tomu neměl dost sil na boj se zápalem plic, na který 20. března nakonec zemřel. „Joe byl v nemocnici dlouho bez přísunu výživy, tu dostával pouze prvních 24 hodin po zavedení kanyly,“ sdělil u soudu koroner Angharad Davies. 

V pondělí vypovídal Joeův druhý bratr Giovanni a popsal, jak jeho sourozenec žil. „Narodil se v Boltonu, ale většinu života strávil tady, na jihu Manchesteru. Máma a táta ho brali všude s sebou a byli na něj pyšní, nikdy ho neschovávali,“ řekl Giovanni.

„Když na Joea lidi zírali, usmál se na ně a jim nezbývalo nic jiného než udělat to samé. Všichni jsme zdrcení, že ten jeho nevinný úsměv už nikdy neuvidíme,“ dodal. Očekává se, že soud ukončí výslechy svědků nejdříve v pátek.

miky70 ( 28. března 2019 16:33 )

Zajímalo by mě i od čeho měl ty zlomeniny. Nechce se mi věřit, že jen spadl. Být jeho rodinou, prošetřím i asistenty, jak s ním zacházeli. Dostávali nemalé peníze za to, aby o něho pečovali a takhle to dopadlo???

Monikay ( 28. března 2019 12:33 )

hrozné

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání