Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Těžce nemocnou Evu (†64) nechala nemocnice po operaci ležet na chodbě: Strávila tam víkend a v pondělí zemřela!

Žena (†64) zemřela v nemocnici poté, co strávila víkend na chodbě.
Žena (†64) zemřela v nemocnici poté, co strávila víkend na chodbě.  (Autor: Facebook)
Autor: ital - 
18. března 2019
17:45

Vážně nemocnou pacientku po operaci nechali zdravotníci v nemocnici ve slovenském městě Levice ležet na chodbě. Strávila tam víkend a ani přes opakované žádosti rodinných příslušníků nebyla převezena na pokoj. Eva (†64) po týdnu zemřela.

Ve čtvrtek 7. března převezli Evu (†64) ze slovenské obce Tekovské Lužany do nemocnice v Levicích. „V sobotu jsme za ní přišli, když byla po operaci. Ležela na chirurgii na chodbě, protože prý měli plno. Oznámili nám, že měla zánět břišních orgánů a pánve a rakovinu lymfatických uzlin v pokročilém stadiu. Před operací jí diagnostikovali cirhózu jater. Selhávaly jí ledviny a měla potíže se srdcem,“ popsala pro portál Čas.sk její snacha Vlasta (39).

Ani přes naléhavé žádosti rodiny, a bez ohledu na to, v jak vážném stavu se nacházela, zdravotníci ženu nepřemístili. Eva přitom podle informací ležela na studené chodbě v průvanu přímo u vchodu. Teprve poté, co se začala případem zaobírat média, nemocnice začala konečně jednat. „V pondělí ji přeložili na ARO, ale mě za ní nepustili. V pondělí zemřela,“ doplnila Vlasta.

Ministryně zdravotnictví uvedla, že jednání nemocnice je naprosto neakceptovatelné. Případ řeší také Úřad pro dohled nad zdravotní péčí. Nemocnice se však hájí tím, že na oddělení již nebylo místo.

„Jelikož se jednalo o akutní zákrok, nebylo krátkodobě k dispozici lůžko. Proto jsme zvolili nouzové řešení. Po zavedení aktuálních opatření management pacientům v případě nutnosti zajistil využití lůžek z jiných oddělení. Nouzové výjimečné řešení, které jsme zvolili, bylo ojedinělé a vzniklo ve snaze a dobré víře řešit 100% obsazenost chirurgického oddělení,“ argumentovala mluvčí skupiny AGEL SK Lucia Kočková.

Ombudsmanka zakročila

Slovenská ombudsmanka Mária Patakyová řekla, že nemocnice v Levicích nerespektuje lidskou důstojnost. „Postup nemocnice, který byl popsaný v mediálních výstupech, nepovažuji za vhodný či respektující důstojnost pacientů nemocnice. Zároveň si myslím, že kromě toho může dokonce představovat pro pacienty možná zdravotní rizika,“ napsala v dopise adresovaném řediteli nemocnice.

skaara ( 19. března 2019 09:08 )

Tak tohle znám z vlastní rodiny, shodou okolností také u osoby jménem Eva. Také skončila na chodbě a nikdo se o ní nezajímal. Vše zachraňoval její bratr - lékař, ale i ten měl co dělat, protože i na něj byli sprostí a málem ho vyhodili se slovy "Co by byste chtěl, vždyť stejně chcípne". Pak on Evu nechal její bratr přemístit do jiné nemocnice, kde bohužel zemřela, ale alespoň se jednalo o důstojný odchod.

Marie Klmov ( 19. března 2019 03:19 )

I když byla paní moc nemocná,to že jí nechali ležet po operaci na chodbě je víc než strašné. Ta paní měla být hlídána. Je to trestuhodné. Takové doktory a personál bych hnala bičem.

Marie Klmov ( 19. března 2019 03:19 )

I když byla paní moc nemocná,to že jí nechali ležet po operaci na chodbě je víc než strašné. Ta paní měla být hlídána. Je to trestuhodné. Takové doktory a personál bych hnala bičem.

anavi942 ( 18. března 2019 23:37 )

Lepe uz bylo,kouknete se nekam do Asie nebo Afriky...az nas tady zaplavi a nakazi,budeme jeste radi lezet na chodbach. Nejhorsi co jsem zazila s doktory po poslednim stadiu rakoviny bylo az pote u posudkove,smetli mi vse ze stolu,i naslednou namitku a to naprosto vazne jsem myslela,ze skoncim na psychiatrii.I takhle jednaji lekari,dostavaji odmeny za vyhozene pacienty.slava systemu ....

paralenka ( 18. března 2019 21:57 )

Střílejme do vlastních řad, i tady není všechno v pořádku. Já už přes týden nemohu přijít na jméno jičínské nemocnici, kde personálu je slovo důstojnost naprosto cizí, případně ho řadí k neslušným slovům! Jak jinak si mám vysvětlit, že místo poskytnutí mísy dají starší pacientce a mé příbuzné pleny, ačkoliv nejde o mentálně postiženou paní, ale ženu normálně myslící a cítící!!! Neumím si představit, jaké myšlenkové pochody by se mi honily hlavou v tak ponižující pozici, tak nějak dnes chápu, že to lidé jako byl pan Hrabal, neustojí a raději hupsnou oknem! Že se s vámi zdravotníci ne*erou, už zažil mnohý z nás - otevřené dveře do ordinací, kolem nichž chodí lidé a zvědavě nakukují, protože jste zrovna neoblečení, sestra s dveřmi dokořán, aby jí slovo neuniklo a měla co roznášet po sídláku, neurvalé chování lékařů či totálně neosobní přístup sester, které vás berou jako obtěžující hmyz - hlavně že stále natahují ruce a dokola řvou VĚTŠÍ PLATY - a co není jasně určeno pojišťovnou, si nechají tvrdě zaplatit keš, prosezené hodiny v čekárnách, i když máte pořadový lístek! Prostě smůla, pokud nemáte protekci nebo jí nechcete využít! A sorry, jako bývalá manželka doktora vím, jaké mínění mají o pacoších a jak se na jejich účet baví!

Zobrazit celou diskusi