Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Slovenský poslanec promluvil prvně po tragédii. Při pádu letadla přišel o děti i ženu

Aktualizováno -
10. března 2019
17:20
Autor: všm, ČTK, for - 
10. března 2019
15:51

Nedělní letecká tragédie v Etiopii, při níž zahynulo 157 lidí, zasáhla i naše nejbližší sousedy. Na palubě boeingu 737 zemřela totiž také rodina slovenského poslance Antona Hrnky (SNS), při neštěstí přišel o dceru Michaelu, syna Martina a manželku Blanku. Informaci potvrdil zdrcený muž veřejnosti na sociální síti a poprosil o tichou vzpomínku na jeho nejbližší. Mezi oběťmi byla také slovenská humanitární pracovnice Danica Olexová. Příčina pádu stroje šest minut po startu je zatím nejasná, pilot ale hlásil potíže a chtěl se vrátit na letiště. K tomu už bohužel nedošlo. 

S hlubokým smutkem oznamujeme, že moje drahá manželka Blanka, syn Martin a dcera Michaela zahynuli během letecké katastrofy v Addis Abebě v dnešních ranních hodinách. Kdo jste je znali, věnujte jim tichou vzpomínku,“ uvedl poslanec vládní Slovenské národní strany Anton Hrnko na sociální síti.

Obě tragicky zemřelé děti vystudovaly Univerzitu Komenského v Bratislavě. Zatímco dcera Michaela se po dostudování vrhla na digitální technologie a virtuální realitu, syn Martin propadl cestování a pracoval jako průvodce - včetně Afriky, která se mu stala osudnou. Jeho profil na sociální síti je plný fotografií z výprav, pyšnil se několika stovkami snímků z Keni nebo třeba z Maroka. 

Sám Hrnko (64) je vystudovaný filosof a historik, v 80. letech působil v Historickém ústavu Slovenské akademie věd, byl členem KSČ. V 90. letech byl jedním ze zakládajících členů nacionalistické Slovenské národní strany, zastával funkci výkonného místopředsedy. Kvůli neshodám na několik let ze strany odešel, v roce 2014 se ale vrátil. Po mnoho let pracoval na ministerstvu obrany, od roku 2016 zasedá jako poslanec. 

Kondolenci přidal i prezident 

Chvíli poté, co Hrnko potvrdil úmrtí svých nejblížích na svém profilu na facebooku, se k tragédii začali ozývat i jeho kolegové. Upřímnou soustrast vyjádřil například prezident Slovenské republiky Andrej Kiska. 

Reakce prezidenta Slovenské republiky Andreje Kiska ohledně úmrtí manželky a dvou dětí poslance Antona Hrnky Reakce prezidenta Slovenské republiky Andreje Kiska ohledně úmrtí manželky a dvou dětí poslance Antona Hrnky | Reprofoto Facebook

Reakce přišla i z pera poslankyně Veroniky Remišové, která promluvila za celý poslanecký klub. 

Soustrast s hrozivou ztrátou poslance Antona Hrnko vyjádřila i členka vlády Soustrast s hrozivou ztrátou poslance Antona Hrnko vyjádřila i členka vlády | Reprofoto Facebook

Premiér Slovenské republiky Peter Pellegrini kondoloval přimo z letadla. „S hlubokým zármutkem jsem se krátce po přistání v Paříži dozvěděl, že během leteckého neštěstí v Etiopii zahynuli také čtyři občané Slovenské republiky. Chci rodinám pozůstalých vyjádřit hlubokou a upřímnou soustrast a ujistit je, že Slovenská republika jim v případě potřeby zajistí vládní speciál,“ řekl.  

Předchozí nehoda

Co přesně se během letu do Nairobi odehrálo, není zatím jasné. Švédský server flightradar24, který sleduje letecký provoz, oznámil, že letadlo nemělo po startu „stabilní vertikální rychlost“. Pilot boeingu, který se zřítil krátce po startu z Addis Abeby, hlásil potíže a žádal o povolení k návratu.

Mluvčí letecké společnosti uvedl, že kontakt s posádkou byl přerušen v 8:44 ráno (6:44 SEČ) nad Bishoftu, které leží 62 kilometrů jihovýchodně od etiopské metropole. Letadlo z Addis Abeby odstartovalo v 8:38 místního času.

Vedení Ethiopian Airlines oznámilo, že pilot měl za sebou úspěšnou kariéru a že letadlo, což byl Boeing-737 MAX-8, nemělo žádnou známou poruchu.  

Právě tento typ letadla ale loni v říjnu spadl do Jávského moře na letu z Jakarty se 189 lidmi na palubě. Firma Boeing tehdy vydala upozornění, že vadný senzor může posádce zkomplikovat ovládání stroje, což „může vést k nárazu do terénu“. Za pravděpodobnou příčinu nehody indonéského letadla se uváděl automatický systém ovládající stabilizátory. Dostával zřejmě špatné vstupní informace o rychlosti a výšce a namířil letoun dolů.

Údaje obsažené v nalezeném záznamníku letu potvrdily, že stroji špatně fungoval ukazatel rychlosti, a to při čtyřech jeho posledních letech. Společnost Lion Air, které letadlo patřilo, přitom tvrdila, že problémy byly odstraněny.

Všechno shořelo

Svědci nedělní tragédie uvedli, že letadlo začalo po dopadu hned hořet a že na místě vznikl tak velký žár, že se k místu mohli hasiči přiblížit až po několika hodinách. Na fotografiích je vidět rozrytá zem. „Všechno shořelo, nejdříve nad tím létaly vrtulníky,“ sdělil svědek. 

Společnost Ethiopian Airlines měla naposledy velkou nehodu v roce 2010, kdy její letadlo spadlo krátce po startu z Bejrútu. Zabilo se tehdy 90 lidí.

Michal Kolacansky ( 18. března 2019 18:52 )

"Hrdinov nerobia(nevytvárajú) reči, ale skutky… " "Heroes is don't created by speeches, but by deeds ..." RIP

Gemmy ( 13. března 2019 08:01 )

Stalo se, upřímnou soustrast.Alespoň teď prožívá muka, jako mnoho ostatních lidí, které nikoho nezajímají.

Sasasa ( 11. března 2019 20:16 )

Nepochopím, že mohl hned psát na facebook, to je děs

slovan1954 ( 10. března 2019 21:21 )

hnusnejsvet33 ( 10. března 2019 20:58 )

Přijít v jeden okamžik o 3 členy rodiny to musí být něco strašného. Upřímnou soustrast.

Zobrazit celou diskusi