Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Lékař odmítl ošetřit pacienta, muž po třech dnech zemřel. Doktora teď čeká soud

Rumburská nemocnice
Rumburská nemocnice  (Autor: Archiv Blesk)
Autor: DH - 
26. března 2019
12:26

Obvinění z neposkytnutí pomoci a také z vyhrožování čelí lékař rumburské nemocnice Farid S., který v srpnu loňského roku údajně odmítl ošetřit seniora. Příslušníky rychlé záchranné služby navíc dle jejich slov slovně napadal a byl agresivní. Pacient po pár dnech na lůžku zemřel.

Seniora ve velice vážném stavu záchranáři přivezli do nemocnice v Rumburku loni 1. srpna. Muž byl podle serveru iDnes.cz bývalým ředitelem varnsdorfské textilky. Na příjmu byl v inkriminovaný den internista Farid S. z oddělení gastroenterologie.

Obžaloba uvádí, že se dotyčný následně rozčílil, jaké pacienty mu vozí, zaměstnancům záchranky začal vyhrožovat, hodil po nich zdravotnické záznamy a řval na ně. Nakonec odešel. Vyděšení záchranáři po boku muže ve vážném stavu netušili co dál, a proto se obrátili na primáře. To ale mělo údajně Farida S. rozlítit ještě více. V obžalobě stojí, že se vrátil, vyostřil konflikt a mužům znovu ostře vyhrožoval s pomocí gest, když si prstem přejížděl po krku.

Muže se nakonec ujal jiný lékař, který provedl potřebná vyšetření, ale pacient za tři dny zemřel.

Pozdější vyšetřování odhalilo, že na smrt pacienta nemělo chování lékaře vliv, i přesto se ale záchranáři rozhodli na doktora podat trestní oznámení z důvodu neposkytnutí pomoci a především i kvůli tomu, že se údajně báli o svůj život. Farid S. byl poté 10. září loňského roku obviněn.

Policie následně vše rychle prošetřila, muže k osmému říjnu obžalovala a lékaři nakonec okresní soud v Děčíně uložil zaplatit peněžitý trest ve výši 120 tisíc korun, proti čemuž podal obžalovaný odpor. Celý proces tak bude pokračovat v hlavním líčení. Farid S. argumentoval u soudu především tím, že v daný den měl být podle svých slov přetažený a krátce před incidentem mu na pokoji zemřel jiný pacient. Obžaloba však trvá na svém.

„Neudělal ani základní vyšetření,“ řekl žalobce Lubomír Dolana. To ovšem lékař popřel. Připustil však, že ke konfliktu došlo.

Jak se k celé situaci postaví soud, je nyní nejasné. Na případu je ale přitom zarážející ještě jedna věc. Krátce po vznesení obvinění server iDnes.cz kontaktoval rumburskou nemocnici s dotazem, zda zde lékař stále působí, což tehdy ředitel Petr Dubovec komentoval takto: „Obviněný není totéž, co obžalovaný. Vyčkáme na vyšetřování policie.“ Farid S. je však v tuto chvíli už nějaký čas obžalovaný a v nemocnici údajně stále pracuje. Ta se k situaci nevyjadřuje.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání