Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Adámkovi (10), kterého nechala doktorka krvácejícího na chodbě, poslali už přes 1,4 milionu korun

Autor: rc - 
21. října 2018
19:27

Příběh malého Adámka (10), který skončil po operaci krčních mandlí s poškozeným mozkem, zná celé Česko. Rodiče malého chlapce, kteří se nachází ve velmi těžké situaci, založili transparentní účet, kam jim dobrodinci mohou posílat libovolné částky a mezi lidmi se zvedla obrovská vlna solidarity. Adámkovi poslali přes 1,4 milionu korun.

Poté, co byl zveřejněn příběh Adámka, se v Česku zvedla obrovská vlna solidarity. Adámek v květnu minulého roku nastoupil se svou maminkou Janou C. do pardubické nemocnice, aby tam podstoupil operaci nosních mandlí. Den před zákrokem se však rozhodlo, že lékaři provedou operaci nejen nosních mandlí, nýbrž i krčních. Několik dní po zákroku bohužel nastaly komplikace.

„Po několika dnech, kdy je Adámek hospitalizovaný, začne masivně krvácet. Aspiruje krev,“ popsali rodiče na webu, který je věnovaný Adámkovi.

Vyděšená maminka prosila sestru, aby zavolala ARO, ovšem její žádost je zamítnuta. Místo toho je poslána uprostřed noci pěšky na ORL. Oddělení však bylo zavřené a maminka zůstala s krvácejícím dítětem na chodbě. Lékařka, jež je doprovázela, v klidu odešla pryč a zdravotní sestra je jen pozorovala s rukou na ústech. „Na místě zjistili, že ambulance je zamčená a opuštěná. Dětská lékařka, která je doprovázela, od syna vzápětí v klidu s rukou v kapse odešla, aniž by mu jakkoliv pomohla. Později je opustila i bezradná dětská sestra,“ uvedl tatínek.

Trvalo dlouhých třináct minut, než přišel lékař. „Zahájil čtyřicet minut trvající resuscitaci, jež sice byla úspěšná, ale syn v důsledku těžkého poškození mozku z nedostatku kyslíku zůstal v kómatu,“ dodal tatínek.

Poté byl chlapec transportován do nemocnice v Hradci Králové, kde podstoupil několik operací. Přesto, že se lékařům podařilo zachránit jeho život, už nikdy nebude jako dřív. Adámek má poškozený celý mozek. Rodiče doufají, že díky rehabilitacím se jeho stav zlepší alespoň do takové míry, že se na ně usměje.

Rodina však nemá dostatek financí na pomůcky, které jejich syn zoufale potřebuje. Rozhodla se proto, že zřídí transparentní účet, a suma, která se do této chvíle objevila na jejich účtu, je neuvěřitelná. Nejprve byl účet zřízen na jméno Adámkova otce, ovšem rodina se nakonec rozhodla udělat veřejnou sbírku.

„Jedním ze způsobů, jak takovou sbírku založit, bylo získat právnický subjekt, který by takovou veřejnou sbírku zaštiťoval. V tomto případě se nabídla firma Nábytek H.V.H., s.r.o., se sídlem v Pardubicích. Takto založená veřejná sbírka podléhá kontrole Krajského úřadu v Pardubicích. V souvislosti se založením veřejné sbírky musel být založen i nový účet, vedený na tento právnický subjekt,“ informuje rodina na webu Proadamka.cz. Na starém účtu se před převodem sešlo přes 1,4 milionu korun.

ČÍSLO TRANSPARENTNÍHO ÚČTU, KAM MŮŽETE ADÁMKOVI A JEHO RODINĚ PŘISPĚT, NAJDETE ZDE>>>

VIDEO: Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!

Video  Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání