Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lenka (†9) tragicky zahynula. Poslední slova patřila tetě, která ji vychovávala

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ital - 
11. března 2019
19:01

O malou Lenku (†9) se od jednoho roku starala její teta Anna (64) z Banské Štiavnice. Dívenku milovala ze všeho nejvíc na světě a byla jejím největším potěšením. Všechno skončilo, když Lenička tragicky zemřela po třech dnech strávených v nemocnici. Anně se neustále honí hlavou myšlenky, co se mohlo za tak krátkou dobu hospitalizace přihodit. Stále slyší dívčina poslední slova.

Lenka před dvěma týdny dostala horečku a teta ji okamžitě odvedla k lékařce. „Vyšetřila jsem ji a neměla žádný nález na plicích. Všechno vypadalo jako běžná respirační infekce,“ řekla pediatrička Alica Kubinská. V žádném případě nepřikládá vinu opatrovnici dívenky.

„Rozhodně za mnou nepřišla s malou pozdě. Předepsala jsem jí zvýšený příjem tekutin a nurofen. Nikdy předtím vážně nemocná nebyla, ale zdravotní stav se může během několika hodin změnit,“ dodala lékařka.

Když dívence teplota přes víkend neustupovala, Anna se rozhodla zavolat sanitku. Ta ale nepřijela. „Volající operátorovi oznámila, že s dítětem byla v pátek u doktora a teď má teplotu 38 stupňů. Operátor v dané chvíli nevyhodnotil situaci k nutnosti zásahu záchranné služby,“ řekla mluvčí operačního střediska Alena Krčová. Podle ní navrhl operátor návštěvu nemocnice v Žiaru nad Hronom.

Anna je zdrcená z posledních slov, které od milované Leničky slyšela. Prý jí řekla: „Teto, já tu sama nezůstanu, chci jít s tebou!“ Anna jí prý odpověděla: „Leničko, zůstaň tu, zítra zase přijdu.“ S pláčem dodala: „Vícekrát jsem ji už živou neviděla.“

Mluvčí Světa zdraví Tomáš Kráľ oznámil, že mladou pacientku přivezli do nemocnice ve velmi vážném stavu. „Hned jsme zrealizovali všechna potřebné vyšetření a úkony. Pacientka byla v neustálé intenzivní péči lékařského týmu. Po třech hodinách ale došlo k rapidnímu zhoršení jejího zdravotního stavu,“ objasnil.

Dívenku převezli v umělém spánku do dětské nemocnice v Bánské Bystrici, kde však ve středu zemřela na respirační selhání následkem zápalu plic. „V pondělí měla moje holčička pohřeb. Byla jsem u Leničky celý den a hladila ji po tváři. Stála jsem u její rakve, i když mě bolely nohy. Nevnímala jsem to. Bolest z její ztráty je mnohem větší,“ dodala zdrcená Anna.

Lenička se stala obětí respiračního syndromu SARI. Tomu podle Regionálního úřadu Nitranského kraje podlehla také 59letá žena z okresu Nitra. Od začátku letošního roku padli za oběť tomuto syndromu další 4 lidé. Většina z nich měla zároveň i chřipku.

majojo ( 11. března 2019 22:07 )

Tohle se ovšem stalo na Slovensku.

hejpockej ( 11. března 2019 19:40 )

to je problem nemocnic v Cesku, ze vas vecer vyhodi a vy nevite co tam s vasim pribuznym provadi…. v USA maji rodice pravo s detmi zustat celou dobu, cely den celou noc, nikdo je nema pravo rozdelit, ani kvuli zdravotnimu stavu...

Zobrazit celou diskusi