Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V karvinském dole se porušovaly předpisy, často se tam pilo, tvrdí bývalý horník

Autor: Jiří Fabián, Karel Janeček, Vlaďka Hradská - 
22. prosince 2018
13:27

S vážnými obviněními se Blesk.cz přihlásil bývalý horník Tomáš Blažek (40), který podle svých slov pracoval v karvinském dole v letech 2007 až 2013. V průběhu toho prý zažil častá porušování předpisů. Tato skutečnost podle něj mohla mít vliv i na čtvrteční tragédii. Proti tomuto nařčení se však ostře ohradil mluvčí OKD.

„Podle mého tam došlo zbytečně k 13 smrtelným úrazům. Kdyby tam bylo vše, jak má, tak by se to nestalo,“ prohlásil Blažek, který údajně na některé problémy upozorňoval vedení. Nesetkal se ale s pochopením. Prý mu doporučili, aby si toho nevšímal.

Blesku popsal, co mu vadilo nejvíce. „Nutili nás fárat tam, kde už by měli pracovat bánští záchranáři v dýchacích přístrojích. Další problém jsou čidla. Říkají, že fungovala. Ale je jasné, že se čidla zakrývala, už za mě to tak bylo. Bylo to riskantní, ale zisk byl nejdůležitější,“ uvedl Tomáš Blažek.

Alkohol a úrazy na pracovišti

„Stala se tam řada pracovních úrazů a ne vždy bylo všechno podle předpisů. Ty údaje jsou zkreslené. Já musel například v jednom případě podepsat, že se to stalo na povrchu, před vrátnicí,“ popsal praktiky, které se údajně na dole děly.

Dalším problémem je prý alkohol. „Kdyby se tam dávalo pravidelně foukat, měli by mnozí flastr za alkohol. Sám jsem na generální inspekci ohlásil jednoho zdrogovaného, další byl opilý. Odhaduji, že z pěti tisíc je tak sto denně opilých,“ jde ve svých obviněních ještě dál bývalý horník. Současně uvedl, že za některé věci si mohou horníci sami. Z obavy o ztrátu zaměstnání si prý nechají leccos líbit.

„Je to hyenismus,“ říká mluvčí OKD

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský se proti nařčení ostře ohradil. „Zviditelňovat se na třinácti mrtvých je hyenismus,“ prohlásil mluvčí, který zásadně odmítl ohrožování zdraví a životů horníků obcházením bezpečnostních předpisů. Tvrzení bývalého zaměstnance považuje za drzost a nesmyslné žvásty. Považuje je za snahu o zviditelnění a snad i za možnou podivnou pomstu.

„Rázně se ohrazuji proti podobným spekulativním a nesmyslným vyjádřením. Máme ověřeno, a to i u řadových zaměstnanců, kteří v dole fárají desítky let, že je naprosto scestné, aby se zakrývala bezpečnostní čidla v podzemí jakýmisi fóliemi,“ namítl Čelechovský.

„Jestli se budeme proti této spekulaci bránit právní cestou, nechci komentovat v této chvíli, kdy držíme pietu za tragicky zesnulé pracovníky,“ oznámil. Naznačované údajné zakrývání čidel a ohrožování horníků by bylo podle něj nelogické.

„Řeči, že horníci rubou bez ohledu na bezpečnost, ty jsou absurdní. Nechci teď porovnávat finanční ztráty se ztrátami lidských životů, ale když těžba stojí, podnik prodělává velké peníze. Ale nechci dávat do jedné roviny zmařené lidské životy a finance,“ zdůraznil mluvčí a upozornil, že právě bezpečnost horníků je pro OKD jednou z priorit. „Třeba zmíněná opatření v oblasti kontrol drog a alkoholu u nás patří mezi nejpřísnější v Evropské unii. Jsou u nás na denním pořádku. To potvrzuje kontrolní Báňský úřad,“ vyzdvihl mluvčí.

nemocna ( 23. prosince 2018 00:08 )

Nevěřte vedení ani kecalovi brání svoje zadky před kriminálem, má pravdu horník! ostatní mlčí mají strach o práci, dělal tam i můj strejda a vše je pravda škoda že už umřel určitě by se přidal k horníkovi

bre-burda ( 22. prosince 2018 22:11 )

Když jsem se dozvěděl o neštěstí, proč mne hned napadlo totéž? Jsem z Kladna a o životě v dolech jsem už leccos slyšel ...

agfor ( 22. prosince 2018 19:36 )

Kdyby se jenom pilo, bylo by to dobré. V dolech na Mostecku chodili do postranních chodeb kouřit. Metan při tom nikomu nevadil.

strejda777 ( 22. prosince 2018 18:43 )

Věřím tomu horníkovi, I to, že někteří horníci chodili na šichtu opilí. Jezdil jsem asi 8 let ráno autobusem do práce, a spousta cestujících vystupovalo na dole Rudý říje. Táhlo z nich jako by jeli právě z hospody. A byli to horníci, kteří jeli do práce..... Ale jak to bylo s těmi čidly, to ví jen horníci, rozhodně ne nějaký mluvčí....zpoza stolu ví o práci v dole prd!

akublender ( 22. prosince 2018 17:07 )

Viděl někdo někdy nějakého Poláka, který by dodržoval nějaké předpisy?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání