Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Obětí po střelbě na trzích ve Štrasburku už je pět. Zemřel polský hudebník

Aktualizováno -
16. prosince 2018
20:50
Autor: ČTK - 
14. prosince 2018
17:29

Počet zabitých obětí úterního atentátu v centru Štrasburku vzrostl už na pět. Zemřel 35letý Polák, který byl dosud ve stavu mozkové smrti. Potvrdila to pařížská prokuratura. Policie stále zkoumá, zda pachatel jednal sám, nebo měl komplice. Ve vazbě skončilo sedm osob blízkých údajnému pachateli Chérifu Chekattovi, který byl zabit ve čtvrtek. Šest z nich už policisté propustili.

Od pátku už zemřeli dva další lidé, kteří byli po střelbě v centru města v kritickém stavu, nebo jako v případě poslední oběti dokonce ve stavu mozkové smrti. Počet zabitých obětí atentátu se tak zvýšil ze čtyř na pět. Agentura AFP připomíná, že dva lidé byli zabiti v úterý večer přímo při útoku a jedna osoba zemřela ve čtvrtek.

Poslední obětí je hudebník Barto Pedro Orent-Niedzielski, který pochází z Katovic, ale už 20 let žil ve Štrasburku. Muž známý jako Bartosz, Bartek nebo Bart byl postřelen, když byl při útoku v baru Les Savons d’Hélène společně s italským novinářem Antoniem Megalizzim. Ten byl při atentátu také vážně zraněn a v pátek svým zraněním podlehl.

Barto byl podle listu Les Dernières Nouvelles d'Alsace ve Štrasburku známou a angažovanou osobností. Byl jedním ze zakladatelů filmového festivalu Strasbulles. Přátelé ho popisovali jako světoobčana milujícího všechny kultury a hovořícího mnoha jazyky. Zajímal se také například o práva komunity LGBT (gayů, leseb, bisexuálů a transgenderových osob), o kulturu jidiš i o Palestinu.

Ve Štrasburku byl mezitím obnoven provoz vánočních trhů. Dorazil na ně i ministr vnitra Christophe Castaner, aby mimo jiné opět poděkoval bezpečnostním sborům za jejich práci. Starosta alsaského města Roland Ries už dříve po zabití údajného střelce uvedl, že je potřeba „najít cestu zpět k běžnému životu“.

Policie hlavního podezřelého zastřelila ve čtvrtek večer poté, co muž začal pálit na hlídku speciální zásahové jednotky, která jej zpozorovala na ulici. Heitz uvedl, že vyšetřování na místě potvrdilo, že mrtvým je skutečně 29letý Chekatt označovaný úřady za útočníka z úterního večera. Před spravedlností se ve Štrasburku skrýval 48 hodin a k jeho dopadení podle francouzských médií vedlo upozornění jisté místní ženy.

Vyšetřování útoku i po zastřelení pravděpodobného pachatele pokračuje s cílem zjistit, zda Chekattovi někdo nepomáhal. Ve vazbě bylo sedm lidí, včetně čtyř jeho příbuzných. Za mřížemi už zůstává jediný.

Deník Le Parisien také informoval, že v Alžírsku byl zadržen 34letý bratr údajného střelce Sami, který figuruje na francouzském seznamu osob považovaných za hrozbu pro národní bezpečnost, stejně jako tomu bylo v případě Chérifa.

Štrasburk po skončení summitu EU v Bruselu navštívil francouzský prezident Emmanuel Macron. Na Kléberově náměstí položil na pietní místo, na které lidé přinášejí svíčky, bílou růži. Poděkoval také shromážděným policistům, vojákům a hasičům. Podle Elysejského paláce se prezident sejde také s rodinami obětí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

asijo ( 17. prosince 2018 05:29 )

Politikům je to jedno,na chvilku zahrají divadlo a sdělí všem,že je to mrzí a možná zapálí někde svíčku,kterou předtím někde šlohli.

hejhej ( 16. prosince 2018 22:03 )

xxxx666: Umírněný muslim je výplod vlastizrádných politiků. I Hamáček se takto přihlouple vyjadřuje.

al.bunda ( 15. prosince 2018 08:49 )

Toho blba kopat do ***e každý den alespoň pětkrát

iFender ( 14. prosince 2018 23:10 )

Mel by se omluvit lidem,francouzum,zbabelec.Sami maji ochranky a panzerove auta, a sami ser0u strachy.

Desterz ( 14. prosince 2018 20:34 )

Cenzura byla vždy jasným majáčkem, že si jisté kruhy nepřejí slyšet onen proslulý hlas publika, ačkoli si to tu navenek pyšně říká "res publica". Zpravodajci staršího data, kteří ještě mají návyky z minulých režimů, by možná řekli že každá nepovolená diskuze je jasnou vizitkou, že systém opět něco nezvládl. Nejen fakticky (věcně) ale ani ideologicky. V podstatě tak systém vynuceným mlčením chca nechca prozrazuje svá slabá místa. Tak nějak prapodivně to v tom světě chodí...

Zobrazit celou diskusi