Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Teror na trzích ve Štrasburku má čtvrtou oběť. Střelce marně hledají stovky policistů

Autor: ČTK, nkov - 
13. prosince 2018
13:08

Stovky policistů dnes ve východní Francii dále pátrají po Chérifovi Chekattovi, který v úterý údajně střílel na návštěvníky vánočního trhu ve Štrasburku. Jeho řádění podle aktuální bilance nepřežili čtyři lidé, více než deset dalších je zraněných. Úřady ho chtějí dopadnout bez ohledu na to, zda bude živý či mrtvý, řekl dnes v televizi Cnews mluvčí francouzské vlády.

„To je jedno. Nejlepší by bylo ho co nejrychleji najít,“ uvedl vládní mluvčí Benjamin Grievaux na otázku, zda policisté dostali instrukce ohledně toho, jestli mají chytit Chekatta, který byl delší dobu sledován kvůli možné náboženské radikalizaci, živého či mrtvého. Podle svědků při útoku vykřikoval „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je veliký). Pařížský prokurátor Rémy Heitz uvedl, že si vánoční trh jako terč útoku mohl vybrat jako náboženský symbol.

Francouzské úřady uvedly, že čtyři lidé jsou mrtví. Je mezi nimi i muž, u něhož nastala celková ztráta mozkové funkce (mozková smrt). Jednou z obětí je 45letý turista z Thajska. Mužem ve stavu mozkové smrti je italský novinář, kterému projektil uvízl v blízkosti lebky a páteře, a tak ho lékaři nemohli operovat, uvedla agentura DPA. Další čtyři lidé jsou ve vážném stavu, osm se léčí s menšími zraněními.

Hledání může trvat měsíce

Po 29letém rodákovi ze Štrasburku se severoafrickými kořeny, který má bohatou kriminální minulost, se zapojilo ve Štrasburku a okolí více než 700 policistů, informuje agentura Reuters. Připomíná, že policii trvalo čtyři měsíce, než našla Salaha Abdeslama, označovaného za jednoho z teroristů, kteří 13. listopadu 2015 při atentátech v Paříži zavraždili 130 lidí.

Policie po úterním útoku ve Štrasburku zřídila kontrolní posty na hranici s Německem, vyslýchá lidi spojené s Chekattem. Německý portál rbb24 s odvoláním na bezpečnostní zdroje napsal, že než začal střílet po lidech na vánočním trhu, volal Chekattovi kdosi z Německa. Chekatt však telefon nezvedl. Jde prý o indicii, že měl vazby na sousední zemi. Tam byl předloni odsouzen k vězení za vloupání.

Podle sousedů ze sídliště, kde údajný útočník žil, šlo o typického mladého muže, který spíše než tradiční muslimský oděv nosí tepláky a tenisky.

Ve švýcarském kantonu Aargau, který sousedí s Německem, ve čtvrtek ráno jistá cestující zavolala policii, protože ve vlaku viděla muže podobného Chekattovi. Policisté ho zkontrolovali a zjistili, že jde o někoho jiného, napsala agentura DPA.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marlen52 ( 13. prosince 2018 17:39 )

nemuseli si je tam pouštět. kolik lidí už to odneslo a uplně zbytečně. mají je nalodit a vrátit odkud přišli jinak to nepůjde

Zobrazit celou diskusi