Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Svědectví ze štrasburského pekla: Slyšel jsem střelbu, lidé utíkali, marně jsem křísil postřeleného muže

Autor: ital, ital - 
12. prosince 2018
17:00

V úterý večer došlo ve francouzském městě Štrasburk ke střelbě na vánočních trzích. Útok místního rodáka Chekatta Cherifa (29) si vyžádal 3 mrtvé a 13 raněných, z toho 6 v kritickém stavu. Policisté střelce poranili, ale přesto je stále na útěku. Jeden z očitých svědků popsal, jak se zoufale a marně snažil udržet naživu jednu z obětí. 

Očitý svědek střelby ve Štrasburku Peter Fritz popsal telefonicky pro BBC, jak se pokoušel o resuscitaci postřeleného muže, kterého našel ležet na ulici. O jeho život bojoval dlouhých 45 minut. Všemu přitom přihlížela poraněná partnerka oběti.

„Krátce po osmé hodině večer jsem zaslechl dva zřetelné výstřely. Viděl jsem, jak lidé utíkají. Nebylo mi jasné, zda šlo o střelbu ze zbraně,“ popisuje Fritz první okamžiky incidentu. „Zahnul jsem za roh a uviděl osobu se dvěma střelnými ranami, jak leží na mostě.“

Lidé pak přenesli muže do blízké restaurace, kde se pokoušeli o resuscitaci. Vzdali ji po 45 minutách. „Na místo se zřejmě nemohly dostat žádné sanitky,“ spekuluje Fritz. Podle něj se obětí stal návštěvník z Thajska zjevně ve věku okolo 30 let. Poraněna byla také jeho partnerka. Ta skončila v péči lékařů.

Fritz si pochvaloval, jak rychle policisté na řádění útočníka zareagovali. „Určitě měli pro takovéto situace vymyšlený evakuační plán, který fungoval velmi dobře. Ulice byly brzy prázdné,“ dodal Fritz. 

Pachatel útoku – 29letý recidivista Chekatt Cherif – pochází ze Štrasburku. Podle francouzského ministerstva vnitra zatím není jasné, zda lze střelbu považovat za teroristický akt. Sekretář ministerstva ale připustil, že se Cherif ve vězení nábožensky radikalizoval a že byl z tohoto důvodu sledován.

danes ( 12. prosince 2018 23:51 )

Poslanec Pospíšil vychválil profesionální zásah francouzské policie. Která si nevšimla atentátníka se samopalem který se procházel po tržnici a zabil nevinné lidi a potom utekl. Opravdu klobouk dolů pane Pospíšile.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání