„Uložili jsme mu také trest vyhoštění z České republiky na dobu osmi let,“ řekl předseda trestního senátu Martin Kantor.

Vše začalo letos v lednu, kdy na letišti v Laháuru zadrželi pašeračku Terezu H. (22) s devíti kilogramy heroinu. Nikolaj se pak na ubytovně v Plzni posilnil deseti panáky whisky a poslal výhrůžný e-mail a SMS pákistánský médiím.

„Slibuje v něm odplatu Pákistánu, jestli Terezu H. nepropustí,“ řekl státní zástupce Martin Bílý. „Nemyslel jsem to vážně. To bych to nenapsal ze svého mailu a mobilu,“ řekl soudu Nikolaj. Text v bulharštině si nechal přeložit do angličtiny v internetovém překladači.

Tereza ho nezná

„Není pravda, že jsem to poslal se záměrem, abych něco udělal. To bych to nenapsal ze svého mailu a mobilu,“ řekl Nikolaj I. „Výhrůžkami jsem chtěl docílit toho, aby se se mnou spojili lidé, co v pašování drog jeli s Terezou. Taky jsem chtěl, aby byla stíhána a souzena v ČR. Nechtěl jsem vyvolat mezinárodní skandál,“ řekl.

U soudu tvrdil, že se s Terezou H. setkal třikrát v Praze a jednou se s ní měl mít sex na ubytovně ve Zbůchu u Plzně. „Jestli jsme spolu spali, není důležité,“ dodal Nikolaj. Samotná Tereza se nechala slyšet, že ho ale vůbec nezná. „Asi fanoušek,“ dodala.

Znalci: Útočit by nedokázal

Podle soudních znalců z oboru klinické psychologie a psychiatrie by Nikolaj útok v Pákistánu nedokázal naplánovat, natož ho provést, a také není agresivní. „Měl potřebu prezentovat svůj údajný vztah k tehdy mediálně známé Tereze H., a proto výhrůžnou SMS a mail poslal pákistánským médiím,“ uvedli znalci.

Dodali, že na jeho jednání neměl vliv ani zkonzumovaný alkohol a netrpí duševní poruchou nebo chorobou. Jeho rozpoznávací i ovládací schopnosti byly v době spáchání trestného činu zachovalé a pro společnost není Nikolaj nebezpečný. Hrozilo mu až 12 let vězení. Obhajoba žádala podmíněný trest.

VIDEO: Tereza H. v Pákistánu míří k soudu.