Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Útočníka na vánoční trhy ve Štrasburku zastřelili. Zásahovka ho dostala na ulici

Aktualizováno -
14. prosince 2018
09:40
Autor: ČTK, bud - 
13. prosince 2018
21:30

Francouzské bezpečnostní složky ve čtvrtek večer při zásahu ve štrasburské čtvrti Neudorf zabily devětadvacetiletého Chérifa Chekatta, který podle policie v úterý večer střílel na místních vánočních trzích. S odvoláním na policejní zdroje o tom informují francouzská média i agentura Reuters. Po muži pátraly 48 hodin stovky příslušníků ozbrojených sil. Informaci potvrdil také francouzský ministr vnitra.

Podezřelý byl podle všeho nakonec dostižen, když osobu odpovídající jeho vzezření na ulici v Neudorfu kolem 21:00 zpozorovali ze svého vozidla příslušníci specializované zásahové jednotky. FranceInfo uvádí, že když policejní vůz následně zamířil k podezřelému, ten po hlídce začal střílet. Policisté opětovali palbu a muže, kterého už v úterý jejich kolegové postřelili, zabili. Podle webu FranceInfo se podezřelý předtím ukrýval ve skladišti ve čtvrti Meinau

Policistům se podařilo zneškodnit střelce, který ve Štrasburku zabil 4 lidi, (13.12.2018). Policistům se podařilo zneškodnit střelce, který ve Štrasburku zabil 4 lidi, (13.12.2018). | ČTK

Cherif Chekatt byl na útěku od úterního večera, kdy útočil v centru Štrasburku. Po útočníkovi nepřetržitě pátraly stovky policistů, kteří se soustředili hlavně na východní oblast Francie. Speciální kontroly byly zřízeny i na hranicích s Německem.

Propagandistická agentura Islámského státu (ISIS) uvedla, že Chérif Chekatt byl jedním z vojáků této teroristické sítě.

Bezpečnostní opatření

Francouzský ministr vnitra Christophe Castaner těsně před dopadením údajného střelce na tiskové konferenci řekl, že vánoční trhy ve Štrasburku budou po dvoudenní uzavírce v pátek opět otevřeny. Budou zde však platit přísnější bezpečnostní opatření. Počet míst, kterými bude možno vstoupit do ochranného obvodu kolem trhů, bude snížen z 19 na 15. 

Castaner také informoval, že tři lidé, kteří se po úterní střelbě zotavovali ze zranění, dnes byli propuštěni z nemocniční péče. Další tři ale podle něj zůstávají mezi životem a smrtí.

smradlavamakrela ( 14. prosince 2018 17:37 )

mrtvej slimák, dobrej slimák

Desterz ( 14. prosince 2018 17:16 )

Zastřelený nemluví...

vihor ( 14. prosince 2018 14:36 )

Ten problém je mnohem větší. Přijetím migračního paktu se Francie zavázala vytvářet nediskriminační multikulturní prostředí. Čili Vánoce a vánoční trhy by měla zrušit, protože to jsou mimořádně monokulturní a diskriminační svátky. Mohou buď zřídit jeden univerzální svátek pro všechny oproštěný od veškerých náboženských symbolů (jak třeba Lidl vymazal kříže na obalech řeckého zboží), nebo by si třeba mohli rozdělit náměstí, v jedné části by se zpívaly koledy, popíjelo víno a dlabaly vepřové klobásy, v druhé části by se zpívaly muslimské zpěvy o hrdinech džihádu, popíjelo kozí mléko a dlabaly halal kebaby, atd. Místo Vánoce by se to jmenovalo neutrálně Festival konce roku.

hejhej ( 14. prosince 2018 14:32 )

Nebezpečných zrůd,kteří vyznávají Korán a podle něho jednají, navíc v cizích zemí, je díky hyenám v EU miliony. Politici jsou chránění a na ostatních jim nezáleží. Mají své miliony, ochranky, prachy v zahraničí a to, že umírají nevinní je nezajímá. Někdy jen blábolí nesmysly a zapalují svíčky nebo vrahy ještě omlouvají. Když vidím zrůdu Merkelovou, Macrona, opilce Junckera a z našich proislámskou verbež piráty, praštěnou Šojdrovou, Šabatovou, Drahoše- člena muslimského bratrstva a pod. zrůdy je mi opravdu na zvracení.

joynkaa ( 14. prosince 2018 13:14 )

a tak by to mělo být i s ostatními, stejně jednajícími. Jsem rád, že se jich snad neptají: "Cítíte se být ohrožen?", když na ně míří samopal.

Zobrazit celou diskusi