Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Řezníka mi není líto.“ Vegan si za hlášku o oběti teroru může odsedět až pět let

Autor: ČTK, nkov - 
30. března 2018
10:45

Kvůli příspěvku na Facebooku, který se týkal teroristického útoku na jihozápadě Francie z minulého týdne, hrozí francouzskému veganovi trest vězení až do výše pěti let. Muž na sociální síti napsal, že má s jednou z obětí atentátu „nulový soucit“. Poznámka se týkala Christiana Medvese, který pracoval jako řezník v přepadeném supermarketu. Vegani odmítají využívání zvířat k lidskému užitku.

Vegan, jehož jméno úřady nezveřejnily, čelí podezření z trestného činu schvalování teroristického činu. Podle agentury Reuters mu hrozí trest vězení až ve výši pěti let a pokuta až 75 tisíc eur (1,9 milionu korun).

Trestní oznámení na vegana, který pochází z vesnice Saint-Guadens nedaleko španělských hranic i místa pátečního atentátu, podal svaz francouzských řezníků. Příspěvek, kvůli kterému má muž potíže, byl mezitím ze sociální sítě smazán.

Aktivista dostal rok za schvalování smrti policisty

Před dvěma dny dostal jistý levicový aktivista ve zrychleném řízení podmíněný trest odnětí svobody na jeden rok za schvalování smrti další z obětí pátečního atentátu, policisty Arnauda Beltrama.

Útočník Radouane Lakdim v pátek nejprve v Carcassonne ukradl automobil, těžce zranil řidiče a usmrtil dalšího cestujícího. Následně střílel na skupinu policistů a poté se vydal do nedalekého Trèbes, kde v supermarketu držel několik rukojmí. Většině lidí se podařilo uniknout, útočníka policie po několika hodinách zastřelila.

Mezi čtyřmi oběťmi útoku byli i řezník Christian Medves a policista Arnaud Beltrame, který se nechal vyměnit za jednu ze zaměstnankyň supermarketu.

Na jihozápadě Francie se dnes mezitím konaly pohřby Hervého Sosny, Christiana Medvese a Jeana Maziérese, tří z obětí pátečního atentátu. Smuteční ceremonie v Trèbes se zúčastnila řada vysoce postavených politiků, včetně premiéra Édouarda Philippa. Policistu Beltrama uloží do hrobu na hřbitově ve Ferrals-les-Corbières dnes odpoledne. Tryzna za něj se konala již ve středu v Paříži.

Video  ČSSD namíchla Babiše zrušenou schůzkou. A terorista ve Francii zastřelil tři lidi  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, redakce Blesk
Video se připravuje ...

Antonin Blaha ( 30. března 2018 12:28 )

 Vegani jsou hodne divni lide a mam zkusenosti ze ty sve nesmysly se snazi prosazovat i nasilnou formou.😞

papik ( 30. března 2018 11:20 )

Podle této logiky bychom museli vyjádřit lítost i nad smrtí třeba Adolfa Hitlera, abychom nebyli obviněni ze schvalování terorismu. I když, to bychom zase byli obviněni z propagace ideologie potlačující práva člověka. (Jako že je nulová pravděpodobnost této uádlosti, tak nejlepší by bylo v tomhle případě prostě mlčet) Ne, já doufám že ho za to neuvězní, protože je to jen jeho osobní názor. Sice přihlouplý, ale pořád jen osobní názor, žádné schvalování terorismu v tom nevidím. To by bylo, kdyby volal po více teroristických útocích na řezníky.

andorea ( 30. března 2018 11:19 )

Soucit je vnitřní pocit. Ten přece nejde povinně nařídit.

Zobrazit celou diskusi