Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zdeňka (†31) v Londýně ubili řetězem: Viník trestu unikne, rozhodl Evropský soud

Autor: ČTK - 
5. července 2018
10:22

Evropský soud pro lidská práva ve čtvrtek zamítl stížnost na Británii, kterou k němu podala sestra Čecha Zdeňka Makara ubitého řetězem v Londýně v září 2016. Makarově sestře šlo o zpochybnění rozsudku britské justice. Ta v souvislosti se smrtí jejího bratra zprostila britského občana Raymonda Sculleyho obžaloby ze zabití i z vraždy.

Proti rozsudku protestovala rodina i česká vláda. Jednatřicetiletý Makar, který podle sestry žil v Británii více než deset let, se podle vyšetřovatelů krátce před smrtí nepohodl poblíž svého londýnského bydliště se skupinou mladíků na kolech. Situaci se snažil uklidnit, avšak tehdy devětadvacetiletý Sculley na něj podle záběrů bezpečnostní kamery zaútočil řetězem na kolo s bezpečnostním zámkem a zasadil mu několik ran do hlavy.

Pak nad svou obětí stál a podle svědků ležícímu muži řekl: "Podívej, cos mě donutil udělat." Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení. Pachatel se u soudu hájil tím, že jednal v sebeobraně. Britská porota ho loni v dubnu zprostila obžaloby z vraždy i z neúmyslného zabití. Česko poté poslalo do Londýna diplomatickou nótu ve snaze revidovat případ, což však v rámci britského soudního systému nebylo možné.

Tehdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek o věci jednal se svým britským protějškem Borisem Johnsonem. Šéf britské diplomacie však zdůraznil, že britská vláda nemůže ovlivňovat rozhodování justice. O případu hovořil s Johnsonem během návštěvy Británie i prezident Miloš Zeman. Tisíce lidí podepsaly na internetu petici požadující nové projednání případu, která byla určena britskému ministerstvu vnitra. Sestra zabitého muže Adéla Makarová nakonec loni na podzim podala u štrasburského soudu žádost o zpochybnění verdiktu soudu londýnského.

VIDEO: Společnost od muže vymáhá peníze za půjčku, o kterou podle svých slov nežádal

Video  Společnost od muže vymáhá peníze za půjčku, o kterou podle svých slov nežádal  - tv Joj
Video se připravuje ...

vcelamaja ( 13. července 2018 22:13 )

Je to strašné...ale jeho sestra je určite k tomu všetkemu zruinovaná súdom. Vie niekto kontakt- možeme prispiet aspom finančne....

crush ( 6. července 2018 10:04 )

Takže aj Európsky súd stojí za hovno!!!!

vihor ( 5. července 2018 13:37 )

Kde by dnes Británie byla, kdyby po staletí neubíjela cizince? Byla by jen bezvýznamnou zemí někde na britských ostrovech, žádné britské impérium nebo commonwealth by neexistoval, Amerika by patřila Indiánům, Afrika a Asie by nebyla vydrancovaná, atd. Takže je zřejmé, že to britské právo vychází právě z toho. Ubití poddaného britským pánem za souhlasu poroty je legální. Jinak by byl soud zavalen desítkami milionů stížností ze všech bývalých kolonií, kde Britové řádili a drancovali.

finito70 ( 5. července 2018 13:33 )

Oni maji ty hovada video a dukaz zaroven o zabiti a zprostej ho viny?!?! To jsou Anglicky svine presne oni muzou vsechno ty spiny odebrat deti a obchodovat snimy legalne i zabijet cizince a nic se jim nestane .vse je v pohode co nejakej Cech koho to zajima zabijou dalsiho a bez trestu.Jsou to nejvetsi lhari,podfukari a hlavne dementni negramoti .Tak . doufam ze na toho parchanta jednou dojde ze se mu nebude nic darit a ze chcipne stejnou smrti ze ho taky nekdo ubije treba kladivem. Podle fotek je to nemakacenko obycejna anglicka spina co fetuje a krade jako jemu ostatni podobni v Anglii. Zijou jenom s cizincu protoze samy neumeji nic ani cist poradne.To jsou Anglicani a pak chcete od nich spravedlnost .Nejvetsi Evropskej plevel uz dlouho nebude....

urim ( 5. července 2018 12:10 )

A možná je soudce muslim a pak je to vlasně v pořádku, protože zabít křesťana je podle nich dobře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání