Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Slovák na Ústecku brutálně přepadával seniory: Dostal 14 let a vyhoštění!

Autor: uá, ČTK - 
1. listopadu 2016
15:35

Ústecký krajský soud dnes poslal na 14 let do vězení Juraje Zajace za sérii brutálních přepadení seniorů na Ústecku. Třicetiletého recidivistu původem ze Slovenska také na deset let vyhostil z České republiky. Oběti přepadení mají trvalé následky. Nejstarší z nich bylo 90 let. Zajac loupežemi získal maximálně stovky korun. Soud mimořádně zvýšil trest nad hranici, kterou stanovuje zákon.

Pouze na slabší si troufal malý, neduživý Slovák Juraj Z. (30). S velkou brutalitou, navíc zákeřně zezadu přepadl na Ústecku nejméně osm seniorů ve věku od 66 do 90 let. A to většinou jen pro pár stokorun, které měli u sebe.

Juraj Z. si své oběti vyhlížel na zastávkách, nastoupil pak s nimi a sledoval je většinou až k domu. Tam pak na ně zaútočil. Jeho oběti utrpěly velmi vážná zranění včetně komplikovaných zlomenin a krvácení do mozku. Jednou z nich byl i František Javůrek (88), kterého přepadl cestou z nákupu. „Dal mi ránu do hlavy, až jsem spadl na zem. Nemohl jsem se pak postavit, k sousedovi jsem se doplazil,“ popsal senior, který pak agresora v soudní síni označil. „Je to on,“ řekl bez váhání.

Juraj Z., který byl už v minulosti za loupeže odsouzen a z Česka vyhoštěn, zapíral. Tvrdil, že jeho dřívější přiznání si policisté sami vymysleli a sepsali, soud mu ale neuvěřil.

Náprava podle znalců není možná

Podle právní kvalifikace případu Zajacovi hrozilo pět až 12 let vězení, krajský soud ale přistoupil k mimořádnému zvýšení trestu. Podle předsedy trestního senátu Jiřího Bednáře u Zajace nebyly žádné polehčující okolnosti, naopak jen přitěžující. „Vybíral si oběti, které nebyly schopny obrany. Způsob, jakým na ně útočil, byl mimořádně zákeřný,“ řekl Bednář.

Podle znalců je Zajacova resocializace téměř vyloučená. „Navíc pan obžalovaný je osobou, která již pro naprosto identickou trestnou činnost byla ve výkonu trestu. Odseděl si pět let a těsně po propuštění z výkonu trestu v této trestné činnosti pokračoval,“ doplnil Bednář.

Zajac byl za okrádání seniorů odsouzen už v roce 2011, soud ho potrestal pěti lety vězení. Brány věznice opustil v srpnu 2015, o několik týdnů později začal znovu přepadávat staré lidi. Zajac se neměl na území České republiky navíc vůbec pohybovat, protože soud ho už dříve vyhostil.

Rozsudek není pravomocný, Zajac i státní zástupce si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání