Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Češka uvázla v bouři na lodi v Chorvatsku: O pomoc volala 1400 km! Z Varů přišla za hodinu

Tomáš Doleček pracuje na tísňové lince jako operátor 6 let. Podobnou událost řešil poprvé.
Tomáš Doleček pracuje na tísňové lince jako operátor 6 let. Podobnou událost řešil poprvé.  (Autor: Kateřina Moravcová)
Autor: lm, ČTK, mor - 
7. září 2016
18:47

Hasiči z Česka pomohli posádce na rozbouřeném moři! Operátoři tísňové linky z Karlových Varů pomohli zprostředkovat pomoc posádce lodi na moři u chorvatského Dubrovníku. Na linku se obrátila matka dívky, která byla na rozbouřeném moři s dalšími dvěma lidmi. Karlovarští záchranáři pak pomohli zajistit pomoc chorvatských kolegů, řekl ČTK Martin Kasa, mluvčí krajských hasičů, kteří tísňovou linku zajišťují.

Událost se odehrála v pondělí odpoledne. Na linku 112 volala zoufalá žena, která žádala pomoc pro svou dcerku. „Služba přijala oznámení, že dívka a další dvě osoby jsou na lodi na moři u Dubrovníku. Dcera matce volala, že na moři je bouřka, na lodi nemají záchranné prostředky a stav lodi i cestujících je již krajně kritický,“ líčí dramatickou událost mluvčí hasičů Martin Kasal.

Operátoři neváhali ani chvilinku a kontaktovali tísňovou linku v Chorvatsku, kde předali všechny dostupné informace. Při zpětném volání z tísňového centra z Chorvatska zpět do Karlových Varů požádali chorvatští záchranáři o spojení přímo na loď. Potřebovali ještě přesnější lokalizaci volajícího telefonu pomocí signálu GPS.

„Přes matku tak operátoři z Karlových Varů předali posádce na moři konkrétní číslo na tísňovou linku v Záhřebu. Poté se již podařilo přesně určit polohu lodi v tísni a jednu hodinu od prvního kontaktu s oznamovatelkou potvrdil dispečink tísňové linky z Chorvatska, že pátrací a záchranná akce je ukončena a všechny osoby jsou v pořádku bez zranění v přístavu,“ doplnil Kasal.

Operátoři z Karlových Varů ještě tuto závěrečnou zprávu předali matce zachráněných osob.

Nejde přitom o první případ, kdy operátoři v České republice přijali takto zprostředkované výzvy o pomoc v zahraničí. Vždy se podařilo pomoc sjednat. Přesto operátoři tísňových linek v Česku radí, aby si lidé raději sami před odjezdem do zahraničí zjistili možnosti přivolání pomoci v dané zemi. Tísňová linka 112 funguje v naprosté většině evropských států a vždy garantuje příjem tísňového hovoru v angličtině. Pro vyžádání pomoci není nutné ovládat anglický jazyk dokonale, stačí několik základních frází.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání