Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Okradenou Češku v Bulharsku zachránili olomoučtí hasiči po telefonu

Okradenou Češku v Bulharsku zachránili olomoučtí hasiči po telefonu.
Okradenou Češku v Bulharsku zachránili olomoučtí hasiči po telefonu.  (Autor: Profimedia)
Autor: dce, ČTK - 
20. září 2016
15:28

Netradiční zásah na vzdálenosti půldruhého tisíce kilometrů mají za sebou olomoučtí hasiči. Zdejší operátorka dokázala pomoci prostřednictvím tísňové linky 112 mladé ženě, která se ocitla v tísni v Bulharsku. Napadl ji tam přítel, vzápětí ji pronásledoval další muž a čtyřiadvacetiletá žena se ocitla v šoku bez dokladů a peněz na neznámém místě, pouze s mobilním telefonem. Olomoucká operátorka ji nakonec dokázala lokalizovat a přivolat pomoc tamní policie, informovala mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Zvláštní případ na lince 112 řešili hasiči v neděli. „Na tísňovou linku 112 oznámil muž ze Šumperska, že jeho kamarádka odjela do Bulharska se svým přítelem a dostala se do problémů. Hovor přebírala zkušená operátorka, která s mužem vykomunikovala, co se stalo, zjistila telefonní číslo na čtyřiadvacetiletou Češku, se kterou se následně spojila,“ uvedla Hacsiková.

Žena podle hasičů bydlela u přítele v Bulharsku, ten ji však napadl a vyhnal z domu. Nepomohl jí ani muž, který jí nabídl na ulici odvoz na letiště. Změnil směr cesty a zamknul ji v autě. Žena před ním nakonec utekla, schovala se na stromě a zavolala kamarádovi z Šumperska.

Nedokázala přitom určit, kde se nachází, neuměla žádný světový jazyk ani azbuku. „Všechny nápisy, které po cestě objevila, pravidelně hlásila operátorce tísňové linky, která s ní byla stále v telefonickém spojení. Mladá žena popisovala písmena azbuky jako obrázky. Operátorka naproti tomu azbuku zvládala bravurně a tím se jí podařilo po více než dvou hodinách ženu lokalizovat v obci Obrochishte v ulici Lozarská,“ dodala Hacsiková.

Po její lokalizaci ženu následně na místě vyzvedla hlídka bulharské policie, která ji převezla na policejní služebnu. Její telefonní číslo bylo následně předáno na konzulát v Sofii, který ženě nabídl pomoc.

Nejde přitom o první případ, kdy operátoři v České republice přijali takto zprostředkované výzvy o pomoc v zahraničí. Vždy se podařilo pomoc sjednat. Přesto operátoři tísňových linek v Česku radí, aby si lidé raději sami před odjezdem do zahraničí zjistili možnosti přivolání pomoci v dané zemi. Tísňová linka 112 funguje v naprosté většině evropských států a vždy garantuje příjem tísňového hovoru v angličtině. Pro vyžádání pomoci není nutné ovládat anglický jazyk dokonale, stačí několik základních frází.

fotrpjotr ( 20. září 2016 17:21 )

Takovou krávu nelituju.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání