Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Českému Fritzlovi Šablatůrovi zpřísnili trest na 10 let

Příštích deset let stráví český Fritzl v jedné z nejpřísnějších českých věznic
Příštích deset let stráví český Fritzl v jedné z nejpřísnějších českých věznic  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: Pavel Ryšlink, mivrk - 
1. září 2011
17:52

Neuvěřitelných 22 let znásilňoval a zneužíval vlastní dceru Josef Šablatůra (71). Vrchní soud v Olomouci mu ve středu za jeho zvrhlý život vystavil účet. Příštích deset let stráví český Fritzl v jedné z nejpřísnějších českých věznic.

V lednu roku 1983 zemřela Šablatůrovi žena. S hledáním nové partnerky si muž (tehdy 43) nedělal starosti. Rozhodl se, že novou partnerkou mu bude dcera (tehdy 16). Nejprve k ní jenom v noci přilehával a osahával ji. Záhy ji však znásilnil a násilím ji přinutil, aby mu byla po vůli, kdykoliv se mu zachce. Ještě v témže roce přivedl Šablatůra dceru do jiného stavu a narodil se jim syn Jiří. Další sex si potom vynucoval hrozbami, že dceru i jejich společného syna zabije.

U dcery se rozvinul tzv. stockholmský syndrom, kdy člověk obhajuje svého tyrana, a i nadále byla otci po vůli. Další rok se z nerovného svazku narodila dcera. Dívka, dnes mladá žena, snášela otcovu tyranii dlouhých dvacet let. Teprve v roce 2005 se odvážila z otcova područí vymanit. Vdala se a na zvrhlého rodiče podala trestní oznámení.

Ve středu pak udělal vrchní soud za případem tečku. „Zpřísnili jsme původní osmiletý rozsudek krajského soudu. Došli jsme k závěru, že kromě znásilnění a týrání se obžalovaný dopustil také soulože mezi příbuznými. Původní rozsudek jsme shledali jako příliš mírný, proto jsme nově vynesli desetiletý trest a odsouzeného zařadili do nejpřísnějšího režimu, tedy do věznice se zvýšenou ostrahou,“ řekl Blesku mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Kdo je Josef Fritzl

Ve sklepě svého rodinného domu v dolnorakouském městě Amstetten 24 let věznil svou dceru Elisabeth. Pravidelně ji znásilňoval a zplodil s ní sedmdětí.

Když dívku uvěznil, bylo jí 18 let, když byla osvobozena policií, bylo jí 42 let. Fritzl za to dostal doživotní trest.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání