Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zneužíval dceru, má s ní děti a dostal podmínku!

Josef Šablatůra z Ostravy si udělal ze své dcery sexuální otrokyni a zplodil s ní dokonce dvě děti.
Josef Šablatůra z Ostravy si udělal ze své dcery sexuální otrokyni a zplodil s ní dokonce dvě děti.  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: ČTK - 
5. listopadu 2008
15:36

Invalida z Ostravy Josef Šablatůra (68) od roku 1983 znásilňoval svoji tehdy šestnáctiletou dceru Ludmilu, se kterou má dvě děti. Soud mu udělil jen podmíněný trest.

Krajský soud v Ostravě projednal případ 68letého invalidy Josefa Šablatůry. Ten od roku 1983 pravidelně znásilňoval svoji dceru Ludmilu. Soud mu za to dal rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Šablatůra tak vyvázl pouze s podmínkou za jediný prokázaný, ale dobrovolný pohlavní styk z roku 2005, který soud kvalifikoval jako trestný čin soulož mezi příbuznými.

U činů, které údajně na dceři spáchal v době od roku 1989, které by ještě nemusely být promlčené, podle soudu existují pochybností o vině obžalovaného. Ten si po vynesení rozsudku ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupkyně se na místě odvolala.

Podle soudu má na zprošťujícím rozsudku vinu špatná práce policie, státního zastupitelství a také vliv médií. Soudce uvedl, že řada svědků se nyní bojí vypovídat a senát tak nemá možnost dozvědět se pravdu. "A když existují pochybnosti, musíme rozhodovat ve prospěch obžalovaného," řekl.

To se týká především období od roku 1989 do roku 2005, kdy se případem začala zabývat policie. Podle údajně znásilňované dcery ji otec k souloži nutil několikrát týdně. To se soudu nezdálo. "V době, kdy byla dospělou ženou, vychovávala dvě děti a chodila do práce, mohla kdykoliv kontaktovat policii," řekl soudce. Podle něj ženě situace vyhovovala a v době, kdy měla i jiný vztah už podstupovala rezignovaně soulož s otcem dobrovolně.

Jinak se soud díval na dění v rodině od smrti matky poškozené do roku 1988. Tehdy Šablatůra dceru, v době, kdy jí bylo 16 let, nejdříve pohlavně zneužíval a pak i znásilňovat. Třikrát ji dokonce přivedl do jiného stavu. Ve dvou případech zneužívaná dívka porodila děti, které se až v dospělosti dozvěděli, že jejich dědeček je ve skutečnosti otcem.

Za tyto zločiny ale Šablatůra odsouzen být nemohl, protože jsou podle rozhodnutí krajského soudu už promlčeny, či se na ně vztahovala amnestie.

Krajský soud v Ostravě v tomto případě podobný rozsudek vynesl už jednou. I před časem Šablatůru ve většině bodů obžaloby zprostil a udělil mu podmínku za pohlaví styk s dcerou z roku 2005. Při prvním rozsudku vše ale zdůvodnil promlčením. Olomoucký vrchní soud ale na základě odvolání státní zástupkyně případ do Ostravy vrátil k dořešení. Ani dnešní rozsudek ale není konečný. Odvoláním žalobkyně se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině