Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sourozenci do svých 20 let netušili, že děda je jejich vlastním otcem

Autor: ČTK - 
23. května 2008
14:25

Osmašedesátiletý invalida z Ostravy byl obviněn z toho, že od roku 1983 znásilňoval svoji dceru Ludmilu, které tehdy bylo 16 let.

Případ zvrhlého otce, který nemá v naší zemi obdoby a Blesk.cz jej od počátku sleduje, uzavřel včera krajský soud.

Invalidu Josefa Šablatůru (68) poslal na jediný rok do vězení a navíc s dvouletou podmínkou, přestože měl dlouhá léta znásilňovat a trýznit tehdy 16letou dceru. Ludmila mu dokonce porodila dvě děti!

Syn (23) a o rok mladší dcera do svých asi 20 let netušili, že děda je i jejich vlastním otcem. Zrůdnosti vyšly na povrch, když jejich máma utekla z domu a vdala se za jiného muže, s nímž má roční holčičku a čeká další dítě.

"Byl ozbrojený železnou tyčí a jateční pistolí. Chtěl nás všechny usmrtit, pokud se k němu Lída nevrátí," vylíčil Blesku teror pan R. Když se mu žena svěřila, že byla léta znásilňována a děti jsou jejího otce, šel na policii. "Od mých 16 let mě nutil bitím a výhrůžkami k souloži. Nesměla jsem se vzdělávat a stýkat s lidmi. Když jsem ho chtěla opustit, vyhrožoval, že zabije sebe, mě i děti. Hrozil mi zastřelením porážecí pistolí na prasata, pokud někomu řeknu, že děti jsou jeho," uvedla dnes 40letá Ludmila.

"O věrohodnosti jejich slov nemáme žádných pochyb," řekl včera JUDr. Jaroslav Málek. Podle znalců žena nelhala a všechny hrůzy opravdu musela prožít. Proč ale tak dlouho mlčela? Už jako mladistvá utrpěla syndrom těžce týraného a zneužívaného dítěte, což se pak projevilo trvalou změnou osobnosti v jejím životě. Trpěla, ale stala se na svém otci zcela psychicky závislou.


Přesto včera soud uznal Šablatůru vinným pouze ze soulože mezi příbuznými, i když mu hrozilo až 12 let vězení. Na ostatní zločiny jako znásilnění spojené s těžkou újmou na zdraví, se podle soudu vztahuje 12letá promlčecí doba. Podle JUDr. Málka byl navíc případ od počátku nedostatečně vyšetřován na tzv. okresní úrovni, namísto aby se jím zabývala specializovaná skupina kriminalistů. To se třeba projevilo ve svědeckých výpovědích. "Chování obžalovaného je zavrženíhodné a trestuhodné, avšak s ohledem na naše zákony pouze v morální rovině," dodal předseda senátu Jaroslav Málek.

Státní zástupkyně JUDr. Masná s ním nesouhlasí a podala hned odvolání.

Josef Šablatůra z Ostravy-Vítkovic je od svých osmi let invalidou, když přišel o nohu. S manželkou, která zemřela násilnou smrtí a její vrah se nikdy nenašel, má pět dětí. Ludmila je druhá nejmladší dcera. Popřel, že je jejich otcem, neboť je prý od narození neplodný, a stejně tak odmítl i otcovství dětí své dcery. Ve všech případech ho ale jasně usvědčily testy DNA.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání