Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lída: "Prožila jsem doma léta znásilňování!"

Autor: Ivana Žáková - 
22. října 2008
11:44

Na léta bití, těžkého psychického teroru, vyhrožování zabitím a znásilňování vlastním otcem do smrti nezapomene. Dokonce mu jako mladistvá porodila dvě děti.

Ludmila R. (41) v pokročilém těhotenství se poprvé a exkluzivně pro Blesk o prožité hrůze otevřeně rozhovořila.

Každým dnem se jí narodí už čtvrté miminko se současným manželem, v němž našla obrovskou oporu. Její zvrhlý otec Josef Šablatůra (68) dostal za krutosti páchané na dceři jen podmínku.

"Začalo to krátce poté, co mi zemřela máma. Všude mě osahával a pak i znásilňoval. V šestnácti, když jsem byla v devítce, mi otec udělal první dítě, syna," vypráví Blesku Ludmila. O rok později tyranovi porodila i dceru. Děti se o šílené skutečnosti, že děda je i jeich vlastním otcem, dozvěděli až ve dvaceti letech.

"Zneužíval mé bezbrannosti a strachu. Nesměla jsem chodit ven, zakázal mi po základce studovat, nemohla jsem se s nikým stýkat. Strašně jsem se ho bála, když mi hrozil zastřelením, pokud půjdu na policii," vzpomíná Lída. "Bil mě i holí a tahal za vlasy, když jsem mu nebyla po vůli, a soustavně mi vulgárně nadával. Chtěl mě zbavit svéprávnosti. Byla jsem jak v kleštích," říká Ludmila.

Případ se dostal k soudu a nemá v naší zemi obdoby. Šablatůra byl odsouzen ke dvouleté podmínce, protože na zločiny jako znásilnění spojené s těžkou újmou na zdraví se vztahuje 12letá promlčecí doba. Na dceři si ovšem vynucoval pohlavní styk celých dvacet let až do roku 2005, což soud nebral v potaz. "Je to fraška a celé postavené na hlavu. V životě jsem s ním neměla dobrovolný sex. Vždy jsem mu byla po vůli z obrovského strachu a pod tvrdými výhrůžkami," říká Ludmila.

Proč tak dlouho mlčela a nešla na policii? "Bála jsem se, že mi to nikdo neuvěří. Vždycky si mě našel, když jsem odešla, a tvrdě se mi pomstil. Vše jsem v zoufalství a pocitu beznaděje trpěla jen kvůli dětem, až dorostou, aby jim neublížil. Stále hrozil, že nás zabije a vyhodí dům do povětří," líčí Ludmila. Už jako mladistvá totiž utrpěla syndrom těžce týraného a zneužívaného dítěte. Trpěla, ale stala se na svém otci zcela psychicky závislou, a tak nedokázala z bludného kruhu vyjít ven.

Ze spárů zvrhlého tyrana ji vytáhnul až přítel R., kterému Šablatůra hrozil zabitím a číhal na něj se železnou tyčí. Muž se ho na rozdíl od ostatních nezaleknul a obrátil na policii. Záhy vyšla najevo i otřesná skutečnost, že Lídu otec znásilňoval a oplodnil.

Šablatůra čeká u Krajského soudu v Ostravě na nový verdikt, který padne užve čtvrtek, protože státní zástupkyně se odvolala. "Podmínka je jen výsměchem společnosti. Šlo o pokračující trestný čin znásilnění a musí být za něj řádně potrestán," je přesvědčena JUDr. Dana Masná.

"Je mi fuk, jaký trest dostane a nechci se mu vůbec mstít. Jediné, co si přeji, je žít konečně v klidu, aby nám otec už nevyhrožoval," dodává Ludmila. Nový smysl života našla v muži, který ji do domu hrůzy jednoho dne nepustil a také si ji vzal. Dnes spolu mají Rozárku (2) a za pár dnů se jim narodí Davídek.

Josef Šablatůra z Ostravy-Vítkovic je od svých osmi let invalidou, když přišel o nohu. S manželkou, která zemřela násilnou smrtí a její vrah se nikdy nenašel, má pět dětí. Ludmila je druhá nejmladší dcera. Popřel, že je jejich otcem, neboť je prý od narození neplodný, a stejně tak odmítl i otcovství dětí své dcery. Ve všech případech ho ale jasně usvědčily testy DNA.