Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Český Fritzl: Měl jsem infarkt, dcera mě znásilnila

Šablatůra se dnes dozví rozsudek.
Šablatůra se dnes dozví rozsudek.  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková - 
19. května 2011
13:23

Případ, který nemá v naší zemi obdoby, dnes rozlouskl Krajský soud v Ostravě. Josef Šablatůra přezdívaný český Fritzl si za znásilňování vlastní dcery v 80. letech vysloužil 8letý trest vězení. Tehdy mladistvá dcerka mu dokonce porodila dvě děti! Syna a dceru. Oba až do svých více než dvaceti let netušili, že děda je i jejich vlastním otcem! Šablatůra vinu popírá a tvrdí, že ho dcera znásilnila. „Měl jsem infarkt a ztratil vědomí, jedině tehdy po mně dcera musela rajtovat,“ tvrdí.

Kořeny zvrhlého příběhu sahají až do roku 1948, kdy osmiletému Josefovi přejela vlečka nohu. Dostával protézu a byl přesvědčen, že nikdy nembude mít potomky. Přesto jeho manželka porodila pět dětí. Podle Šablatůry ale ani jedno z nich není jeho. Ludmila je druhá nejmladší dcera. Právě ona se podle obžaloby měla stát obětí neuvěřitelných útrap.

Dceři vyhrožoval pistolí na prasata

Zvrhlosti bývalý majitel velké ostravské farmy páchal podle obžaloby ve svém rodinném domku. Tam dceru věznil a od 16 let jí měl znásilňovat. „Pokud mu nebyla po vůli, tak dívku zbil a vyhrožoval porážecí pistolí na prasata, že ji zabije. Po dokončení základní školy nesměla dále studovat a stýkat se s okolím,“ hovoří obžaloba.

Když bylo Ludmile 17, porodila tátovi syna, o rok později i dceru. „Nesměla nikde uvést, kdo je otcem obou dětí. Obžalovaný jí vyhrožoval fyzickou likvidací, pokud půjde na policii. Také zabitím celé rodiny,“ tvrdí obžaloba.

Zrůdnost vyšla najevo, když se Ludmila (42) vdala a teprve v roce 2006 se ve slabé chvilce svěřila muži, který vše oznámil policii. Šablatůra vše popírá, ale usvědčily ho testy DNA. Jedny z nich si dokonce na vlastní žádost zaplatil. „Lidce jsem nikdy neubližoval ani ji neznásilnil. Jsem mrzák. Ženské mě nevzrušují. Nevím, s kým si děcka uhnala. Vše si vymyslela proto, aby se mě zbavila a dostala majetek,“ hájil se Šablatůra.

Zdlouhavý proces se táhne pět let. V listopadu 2008 Šablatůra vyvázl pouze s podmínkou za jediný prokázaný, ale dobrovolný pohlavní styk z roku 2005, který soud kvalifikoval jako trestný čin soulož mezi příbuznými. U činů, které údajně na dceři spáchal v době od roku 1989, které by ještě nemusely být promlčené, podle soudu existují pochybnosti o vině obžalovaného. Podepsala se na nich také špatná práce policie.

Jinak se soud díval na dění v rodině od smrti matky poškozené do roku 1988. Za tyto zločiny, které Šablatůra spáchal na vlastní dceři do roku 1988, odsouzen být nemohl, protože se na ně vztahuje dvanáctiletá promlčecí doba, případně amnestie.

Dcera trpí syndromem týraného a zneužívaného dítěte

Proč Ludmila tak dlouho snášely otcovy oplzlosti a dokonce s ním vychovala obě děti? Lékaři tvrdí, že utrpěla postraumatickou stresovou poruchu, konkrétně syndrom těžce týraného a zneužívaného dítěte s trvalou změnou osobnosti a stala se na otci zcela psychicky závislou.

I přes testy DNA Šablatůra nikdy nepřiznal, že s ní měl pohlavní styk. Vinu svádí na svého bratra nebo dokonce na samotnou Ludmilu. „Měl jsem infarkt a ztratil vědomí, jedině tehdy po mě dcera musela rajtovat,“ řekl exkluzivně Blesku Josef Šablatůra.

„Šlo ale o pokračující trestný čin znásilnění a musí být za něj řádně potrestán,“ je stále přesvědčena státní zástupkyně, která se proti původnímu rozsudku odvolala. Naopak obhájkyně navrhuje pro Šablatůru naprosté zproštění obžaloby, neboť podle ní nešlo o pokračující znásilnění. Podle ní pak měla dcera s otcem styk dobrovolný a společně vychovávali své děti.

marie60 ( 1. září 2011 18:24 )

Taková prasata bych nechala vykastrovat.Tenhle hňup jen lže a lže a je mu jedno, že tak své dceři zničil život.

marie60 ( 1. září 2011 18:21 )

 Bože můj, to je hajzl_tata.Hodí to na dceru, že po něm rajtovala když měl mít infarkt a ztratil vědomí.To je ale pitomec Místo aby jí chránul, když jí zemřela maminka, tak ji tohle udělá.

sal0me ( 21. května 2011 07:45 )

obžaloba-obhajoba....hodinky-holínky....

chloeee ( 20. května 2011 01:30 )

se uz clovek muze jenom smat! Hlavne ze ma hovado kompetentni obzalobu! Nechapu jak obzaloba muze v noci s klidnym svedomim spat. Ohajovat takovyhle vyblitky! Prestante uz konecne obhajovat prasata a zacnete ochranovat ty, kteri se branit nemohou! Ze pry s nim mela styk dobrobolne...? No, tak to urcite, vzdyt se na nej staci podivat!!!

muchojka ( 19. května 2011 21:02 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání