Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Manžele Malhocké zavraždili kvůli chybě policistů!

Měsíc po vraždě manželů Malhockých byli postaveni mimo službu.
Měsíc po vraždě manželů Malhockých byli postaveni mimo službu.  (Autor: Blesk - Vlaďka Hradská)
Autor: Vlaďka Hradská - 
1. dubna 2011
11:36

Poprvé v novodobé historii české justice projednával soud nečinnost a pochybení policie, které vyústily ve dvojnásobnou vraždu. Z nedbalosti se zpovídala trojice policistů, kteří měli službu tu noc, kdy Jan Heidinger brutálně zavraždil svoji matku Janu (+50) a otčíma Pavla (+62) Malhockého. Dva z nich dnes soud za to potrestal podmínkou. Třetího obvinění zprostil.

S osmiměsíční podmínkou na dva roky a zákazem činnosti u policie na 4 roky odešel ze soudní síně bývalý operátor Jan Gregor a dozorčí služby obvodního oddělení Pavel Zeman. „Přistupovali k celé věci příliš rutinně a neprověřili všechny okolnosti, které bylo v dané chvíli možné zjistit,“ uvedl v rozhodnutí předseda senátu Michal Kubánek.

Policisté totiž žádost o pomoc a ochranu před Janem Heidingerem, o kterou žádal jeho otčím Pavel Malhocký se ženou, vyhodnotili jen jako přestupek a telefonát vystrašeného muže na linku 158 podcenili. Nezajistili mu krátkodobou ochranu, Heidingera řádně neprolustrovali a nepokusili se ho zadržet dříve, než se za pár hodin vrátil a manžele Malhocké zabil.

Zeman se na místě proti rozsudku odvolal. „Neselhal jsem, nic jsem neporušil ani nezanedbal,“ tvrdil Jan Gregor, který si ponechal lhůtu na odvolání.

Obhájci policistů od začátku procesu tvrdili, že obžalovaní jsou  jen obětní beránci. Už půl roku před vraždou totiž Heidinger opakovaně napadal otčíma a vyhrožoval mu smrtí. Psychiatr u něj zjistil těžkou psychickou poruchu.

„Pokud by se takto striktně postupovalo už půl roku před vraždou, a všichni by konali, jak měli, nikdy by k tragédii nedošlo,“ poukázal na odpovědnost dalších osob Zemanův právník František Pohanka.

Heidinger nikdy nebyl za vraždu matky a otčíma souzen. Trpí paranoidní schizofrenií a skončil v ochranné ústavní léčbě v Bohnicích. Pokud koncilium lékařů dovolí, může být propuštěn do ambulantního léčení.

eremita ( 1. dubna 2011 22:19 )

Pan Heidinger měl výrazné neshody s blízkými velmi dlouho, těsně před tragédií absolvoval pravidelné sezení u své lékařky. Psychiatrička nerozpoznala blížící se duševní kolaps. Schizofrenici nejsou imbecilové, mnohdy jsou to studovaní lidé s vysokým IQ, jen mají svůj neovlivnitelný svět. Takže svádět vinu na policii je nejsnadnější. Mimochodem, státním zástupcům se přece podařilo propustit Tomka. Kdyby byl zajištěný hned po vraždě Aničky, když ho policie obvinila, mohl..vypovídat, zapírat, rozhodně nemusel zemřít, aniž vnesl do případu jasno. A že něco věděl, je asi zřejmé...

arcaben ( 1. dubna 2011 20:07 )

??proč by měli zavírat doktora??Na schízu jsou léky,pokud je ale pacient nebere,tak je vina jednoznačně jedině a pouze na jeho straně!!Zavřít a nandat mu tolik práce,že by ani neměl čas na záchvaty schizofrenie!!Vrah je vrah a bez diskuse!!

spajka ( 1. dubna 2011 13:52 )

netrpěl schizofrenií krátkou dobu.Potrestáni by měli být všichni zainteresovaní,včetně doktora,který ho měl v péči.A pustit takto nebezpečného člověka a léčit jej ambulantně-to si z nás dělají asi zúčastnění legraci.

levcik ( 1. dubna 2011 12:34 )

pracuje naše policie a naše soudy..to, že půjdou policajti do vězení se vědělo už předem, ale co ti, kteří nesou vinnu největší a sice nadřízení těchto policajtů? Ti, kteří jim dávali příkazy, jak mají postupovat a de facto této vraždě dopomohli? Všechno se to opět smete ze stou, nikdo nepochybil a jede se dál..kde to žijeme? Chudák pan Malhocký ml., spravedlnost je v tomto případě slepá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání