Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ota T. na sebevraždu nemyslel, na cele byl s Vietnamcem

Autor: ČTK - 
30. března 2011
11:48

Šéf Vězeňské služby Jiří Tregler tvrdí, že Ota T., jediný podezřelý z vraždy a znásilnění Aničky, neměl sebevražedné úmysly. Přesto jeho smrti nedokázal zabránit ani zvýšený dohled. Na cele byl s Vietnamcem.

Generální ředitel vězeňské služby (VS) Jiří Tregler na dnešní tiskové konferenci odmítl, že by VS v souvislosti se sebevraždou Otakara T. pochybila. Novinářům řekl, že dozorci muže kontrolovali častěji, než je běžné, obviněný z vraždy a znásilnění devítileté Anny Janatkové při pohovoru s psychologem neprojevoval sebevražedné úmysly. "Na přímý dotaz vyloučil jakékoliv sebevražedné úmysly či záměry," prohlásil Tregler.

Při příjmu Otakara T. podle něho Vězeňská služba přijala řadu bezpečnostních opatření. Například bylo nutné zajistit, aby nezůstal na cele sám. Byl mu tak vybrán spoluvězeň - cizinec vietnamské národnosti stíhaný za majetkovou trestnou činnost, který neovládal český jazyk a bylo zřejmé, že kauzu Anička nezná. Muž prý navíc neměl takové fyzické parametry, aby hrozilo, že Otakara T. napadne.

Obviněný se oběsil na cele minulé pondělí nad ránem. Tregler dnes přiblížil, co tomu předcházelo. V neděli večer si prý četl noviny, při kontrole v 23:00 již spal na lůžku. Do 02:30 bylo podle šéfa VS provedeno několik kontrol. "Kontroly byly výrazně častější, než je standardem," řekl Tregler. V 02:45 pak dozorce zjistil, že muž visí na závěsu trubky od toalety. Strážný ihned přivolal kolegy, s nimiž začali Otakara T. oživovat, i záchrannou službu. Zhruba půl hodiny nato již byl muž převezen do nemocnice. Zde skonal o dva dny později.

Případ začaly podle Treglera okamžitě vyšetřovat kontrolní orgány VS a policie, která předběžně vyloučila cizí zavinění. Při kontrole se ukázalo, že VS postupovala v souladu s předpisy, uvedl Tregler. Dodal, že nepřetržitý dozor by porušoval práva obviněného a některé další normy. Nebyly podle něho ani splněny podmínky pro umístění na zvláštní celu krizového oddělení. Od policie prý dozorci nedostali žádné pokyny pro zvláštní zacházení s mužem.

dobrotka ( 1. dubna 2011 18:19 )

nadeje74 - neco mi to pripomina ... Pred mnoha lety to zde bylo taky, ze pod jednim nickem nekdo lidi straslive urazel a pod druhym je branil a pritom to byla ta sama osoba. A taky se hodne "kradly" nicky, takze pod mym nekdo psal uplne silenosti. Nabralo to tak desivych rozmeru, ze diskuse byla 2x na rok, mozna i vice, zavrena. Ovsem nick echo-007 mi nepripada, ze by patril do kategorie dvoji tvare a dvou nicku.

divenka ( 31. března 2011 23:21 )

spíš yj měl ukázat to, co má pod teplákama....protože to když chybí, tak z toho údajně odumírají buňky v šedé kůře mozkové

e.44 ( 31. března 2011 22:54 )

e.44 ( 31. března 2011 22:51 )

větší cvok tu snad ještě nikdy nebyl napiš mi seznam mých nicků, prosím, prosím, chci se ještě víc pobavit

e.44 ( 31. března 2011 22:43 )

Zobrazit celou diskusi