Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zoufala matka chce soud: Kdo zavinil, že tělíčko shořelo s bioodpadem?

Hildegarda Šimáčková drží v ruce rodný a úmrtní list svého syna
Hildegarda Šimáčková drží v ruce rodný a úmrtní list svého syna  (Autor: Zbyněk Schnapka)
Autor: Vlaďka Hradská, Zbyněk Schnapka, hto - 
6. října 2010
06:01

Zašantročili tělo mrtvého chlapečka, ale neznají se k tomu a div neházejí vinu jeden na druhého! Několikadenní novorozenec Martin Richard Šimáček skončil společně s biologickým odpadem v peci krematoria.

Měl přitom právo na důstojný pohřeb, jak si přála jeho matka Hildegarda Šimáčková. Kdo za to může? Nemocnice? Pohřební služba? Krematorium?

Nemocnice, pohřebáci i krematorium se vykrucují

Miminko se narodilo v českobudějovické nemocnici na začátku září a zemřelo po deseti hodinách života. Když si matka chtěla vyzvednout tělo, to nebylo k nalezení. Nemocnice tvrdí: Nepochybili jsme.

„Když si tělo matka ani po 14 dnech nevyzvedla, předali jsme ho v kremační rakvi i s dokumenty pohřební službě,“ řekl místopředseda představenstva nemocnice Jaroslav Novák. Podotkl, že na vše mají doklady. Ty ale odmítl ukázat a odvolal se na lékařské tajemství. „Pohřební služba odvezla v týž den ještě jednu rakev, v níž byl biologický odpad,“ dodal Novák.

Pohřební služba vinu rovněž odmítá. Tvrdí, že s rakvemi nijak nemanipulovala. „My je přebrali od pracovníků patologie a odvezli do pohřebního ústavu a krematoria města České Budějovice,“ řekl Blesku spolumajitel Roman Kříž.

„Žádný pohřeb pro miminko nikdo nesjednával. Převzali jsme dvě rakve biologického odpadu, tedy plodů a končetin, a tělíčko bylo podle dokladů jeho součástí. Rakve jsme zpopelnili. Máme dvě řádně označené urny se štítky. Navíc, už podle váhy popela je vyloučeno, aby byly v jedné rakvi jen pozůstatky novorozence,“ reagovala už dříve ředitelka pohřebního ústavu Kateřina Vrbová.

Případ se pokouší rozplést policie, na kterou se zoufalá matka obrátila.

kajakosik ( 6. října 2010 11:30 )

to není pravda kamarádka porodila mrtvého chlapečka a jelikož s jednalo o POROD má na něj jak rodný tak umrtní list

wmitu ( 6. října 2010 11:29 )

pokud nepřežilo 24 hodin je to prohlášené za potrat pokud nemělo ani kilo, proto to třeba udělali tak jak udělali, je to těžké, ale matka to prapodivně tahá do médií

kajakosik ( 6. října 2010 10:07 )

kajakosik ( 6. října 2010 10:04 )

. ono těžko soudit.. ale každopádně nemělo tělíčko co dělat po 11dnech na pitevně co děla mezi biologickým odpadem patolog zřejmě pochybil.. pokud má dítě rodný list má být zpopelněno samotné..... duvody proč matka hledala až cca 12 den asi nikdo doopravdy nezveřejní

e.44 ( 6. října 2010 10:02 )

Nejdřív si přečti u předchozího článku, jaká jsou přísná pravidla pro zacházení se zemřelými, než začneš obviňovat ty nepravé. Je jasné , že vina není na straně příbuzných. Kdyby to někdo nepodělal, tak by podle práva měli dokonce rok na vyzvednutí urničky s popelem jejich děťátka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání