Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Extremisti napadli v Lounech tři romské děti

Autor: šim, uá - 
26. dubna 2009
20:35

Obyvatelé Loun jsou otřeseni. Za bílého dne byly uprostřed města napadeny tři romské děti. Podle očitých svědků šlo zřejmě o pravicové extremisty. Jeden z útočníků měl na krku hákový kříž.

Svědci, kteří byli nedělnímu incidentu přítomni, pro Blesk.cz vypověděli, že k dětem hrajícím si na Tyršově náměstí přijela felicie, z níž vystoupili tři mladí muži asi ve věku 25 let. Podle svědků došlo k napadení dětí. Muži na dvě desetileté dívky a jednoho pětiletého chlapce zaútočili skleněnými lahvemi. Kolemjdoucí lidé začali děti bránit. Útočníci poté odjeli. Stihli ještě zakřičet výhrůžku, že se vrátí a s nimi 200 dalších.



Jeden z útočníků, který měl na sobě okované boty, na místě útoku ztratil kovovou špici z jedné boty. Svědci si také všimli, že jeden z nich měl na krku hákový kříž.

Na místo byla přivolána hlídka městské policie, která však útočníky již nezastihla. Na náměstí se shromáždily na tři desítky Romů, kteří se shodovali s pocity strachu a ohrožení. „Žijeme tady celý život. Nyní máme opravdu strach, nevíme, co bude,“ řekla Blesk.cz Gabriela Rabeková, matka pětiletého chlapce, který byl mezi napadenými.

Útok na děti nebyl tím jediným, který se v neděli v Lounech odehrál. Ta samá skupinka mladíků si u tamějšího nádraží vyhlédla Kubánce Mária, kterého napadla ‚alespoň‘ slovně. „Černý mají jít do pekla, křičeli na mě,“ řekl Blesku šokovaný Mário. Podle jeho popisu šlo o ty samé tři muže, kteří útočili na náměstí.

anka ( 26. dubna 2009 21:40 )

je to smutna prihoda, co se ti stala s romskymi detmi.........ale jinak mi je z tveho nazoru na nic....ze nedokazes odsoudit jedice s vymytymi mozky , kteri ublizujji dvema desetiletym holkam a jednomu petiletymu klukovi.... Ale ja bych tyhle kluky netrestala vezenim....ja bych jim povinne dala naucit se historii.....a pak pomoci mestu jako dobrolnivi...tem....co si neumi pomoc sami.....

zdho ( 26. dubna 2009 21:31 )

sice je hrozné,že jde o děti....ale znáte to? Jak se do lesa volá tak se z něho ozývá.A nikomu bych nepřála aby se na něho sesypalo 8 až 15 malých romů a obrali ho o všechno,poplivaly a nadaly tak že by se styděl i protřelej mukl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání