Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rasistický útok ve Vítkově: Proč chtěli upálit Natálku(2)?

Natálka už druhý den bojuje o život
Natálka už druhý den bojuje o život  (Autor: Repro TV NOVA)
Autor: Ivana Žáková - 
22. dubna 2009
07:03

Víkendová tragédie, kdy neznámí útočníci vhodili 4 zápalné lahve do domku, který obývala romská rodina, má další pokračování. Zatímco těžce popálená Natálka (2) stále bojuje o život a bolesti svírají i její matku Annu Sivákovou (27), popálený otec Natálky byl včera zatčen a převezen do vězeňské nemocnice.

Policie ve svém pátrání zatím tápe. Nabízí se totiž stále několik variant, proč byl dům Romů vypálen.

Město Vítkov nabídlo rodině, zraněné při víkendovém útoku zápalnými lahvemi, náhradní bydlení v azylovém domě. Je ale v nevyhovujícím stavu a příbuzní postižené rodiny ho nechtějí. Policisté včera odmítli pondělní spekulace, že v domě Romů byla před útokem zavřena voda.

K celému případu však nic konkrétnějšího neřekli, nic se neví o důvodech útoku. Těch se nabízí hned několik.

Rasistický útok

Mnozí Romové ve Vítkově si myslí, že šlo o rasistický útok. Ve svých domech a bytech už raději odtáhli postele od oken. Také kriminalisté nevylučují, že útok mohl mít souvislost s nedávnými neobjasněnými případy. Například v nedalekém Moravském Berouně loni v říjnu a znovu pak v lednu neznámý žhář vhodil zápalnou láhev do domu Romů. Naštěstí nebyl nikdo zraněn.

Pomsta

Před vypáleným domem srazil řidič údajně podnapilého muže, který nedávno zemřel. Rodina Romů ho prý zadržela, aby neujel před příjezdem policie. Blesk ovšem hovořil s oním řidičem, který osudné ráno před domem havaroval.

„Jel jsem do práce. Ten muž mi spadnul na auto a vážně se zranil. Sám jsem volal policii a záchranku,“ řekl exkluzivně Blesku řidič. „Nikdo z rodiny mě nezadržoval ani nehodu neviděl,“ dodal muž.

Také se hovoří o pomstě kvůli dluhům. Dokonce, že by v tom případě mohli útočit i jiní Romové.

Dům vlastní Němci

Zní to sice neuvěřitelně, ale vypálený dům připadl před 11 dny šesti občanům Německa, kteří jsou už ve velmi pokročilém věku. Dědické řízení trvalo dlouhých 7 let. Údajně o dům neměli zájem, a chtěli se ho dokonce zřeknout ve prospěch církve. Domek před lety koupila jejich příbuzná, která už ale nežije. Bydlel v něm nesvéprávný muž, který si k sobě nastěhoval romskou rodinu a ta už zůstala. Anna Siváková tam s rodiči bydlela už 27 let.


CO OTEC HOLČIČKY VLASTNĚ PROVEDL?

Otec popálené holčičky Pavel Kudrik (33) se vyhýbal vězení. Do něj měl nastoupit už v půlce prosince. Příkaz k zatčení na něj vydal Okresní soud v Přerově. Policie na něj přišla kvůli žhářskému útoku. Přestože utrpěl popáleniny na 25 procentech těla, eskortovali ho včera policisté do vězeňské nemocnice. Podle příbuzných dostal rok za neoprávněné řízení auta. Příbuzní chtějí vzhledem k tragické události žádat prezidenta Václava Klause o milost.

sharp ( 26. dubna 2009 15:26 )

Ten novinář se zbláznil ? Někdo měl snad v úmyslu zabít dítě ? Proč se novináři snaží vzbudit sympatie přes dítě ? Připadá mi, že někdo novináře platí, aby tu cikánskou verbež obhajovali .

xaverd ( 23. dubna 2009 16:46 )

Mohly si to udělat sami?? A neměli to pod kontrolou,nepočítaly s následky. Byl barák pojištěný? Chtěly na sebe upozornit jaký je v Česku rasismus? Podnět/navést ostatní cikány na emigraci do Kanady?Tam by se přeci měli líp? Stojí tady mnoho otazníků.Každopádně viníci by měli býti tvrdě potrestáni. Solidární pomoc by měli dostat i ostatní,co příjdouo bydlení nejenom pomáhat rómům ale všem co to potřebují.

janula ( 23. dubna 2009 05:55 )

Lidé už se totiž nemohou pořád jen dívat na to, jaký je v naší republice bordel a tak berou spravedlnost do svých rukou. Nic víc k tomu dodat nemůžu, je to tak. Za to, jak se k nim lidé chovou, si můžou oni sami. To my už jsme ta diskriminovaná menšina a ne oni, to co můžou oni tak my nemůžem, tak kde to ***** žijem!!!!!!??? A ti co vedle nich nežijou tak ať nemektají hovadiny a jdou si to zkusit a pak ať teprv řeknou svůj názor

warriors88white ( 23. dubna 2009 04:53 )

njn vždyt to je uplne normalni podle nasich poslancu se zda byt uplne normalni kdyz starej cikanskej kriminalnik rve pred zraky policie a kamerami televize na bezbranou zhruba 18 letou slecnu ty zkurvena česka špíno ovšem s naší stranky čechu už jde bohužel o rasovou nesnašenlivost bohuzel zijeme ve skorumpovane zemi PČR ma hrdě na svych vozidlech napis pomahat a chranit ja bych ho spiš vymenila za MLATIT A BUZEROVAT!!!ODPOR

warriors88white ( 23. dubna 2009 04:35 )

Nestačím se divit kolik solidarity ,upřímnosti a citu se skrývá v českem lidu Vítkov??Nadherne maloměstečko obklopováno čím dal více emigračními přistěhovalci a místní lůzou už jako šestileta Holka sem jezdila do mistniho campu ve Vítkově podhradí¨kde se nam tak zalíbylo že za ne dlouhou dobu mí už tak drazí rodíče koupily chaloupku ve Vitkově.do Podhradí to nebylo daleko a tak sme se den co den vydavaly na cestu k místní přehradě k místnimu campu a do lesa bohužel naše kroky vedly kolem jakesiho už na dálku zapachajícího rozpadajícího se domku ktery viděl skleněne okno možna tak před 50lety spiš nešly přehlídnout krabicové výplně ,odpadky pohazene kolem země ,špinavé drzé cikanské haranty kteří se postupem času měnily na vyrostky zapachajícimi ruznými chemikaliemi...typu toluenu. Ne že by to bylo jen náhodou ale stavalo se to opravdu celkem často takže když to tak propčítavam je zcela možne že údajná krkavč ímatka ktera se nejdřiv stara o to aby posbírala sve zlato a peníze a pak jí náhodou napadne že nema dceru a že by tak čirou nahodou mohla byt uvnitř hořícího domu opravdu mateřske!!! Pozastavuji se nad lítostí kterou hraje před naším už tak velice zmatenym národem a jistě si propočítavá kolik měsiců se nebude muset obtěžovat hlásit se jak na pracovní úřad tak na socialní....Jelikož jí už tak zaslepený česká stat nahrabe dostatek peněz ...Odpor'!!! Nebudu se tady vypisovat co a jak a kdo a co....všichni moc dobře známe příslovi jako jablko nepada daleko od stromu a podobně!!! Přikláním se tedy k větě PARAZITY MUSÍME LIKVIDOVAT JIŽ V ZÁRODKU!!!!!! ODPOR!!!!!!!14/88

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání