Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Do domu někdo hodil zápalné lahve, vážně zraněno i batole!

Neznámí pachatelé vhodili v noci na 19. dubna zápalné láhve do rodinného domu ve Vítkově na Opavsku. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, mezi nimi dvouleté dítě, které utrpělo popáleniny na 80 procentech těla.
Neznámí pachatelé vhodili v noci na 19. dubna zápalné láhve do rodinného domu ve Vítkově na Opavsku. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, mezi nimi dvouleté dítě, které utrpělo popáleniny na 80 procentech těla.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, tez - 
19. dubna 2009
12:30

AKTUALIZOVÁNO: Neznámí pachatelé v noci na neděli vhodili zápalné láhve do rodinného domu ve Vítkově na Opavsku. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, mezi nimi dvouleté dítě, které utrpělo popáleniny na 80 procentech těla. Dům údajně obývá romská rodina.

Podle mluvčího ostravské fakultní nemocnice, kam bylo děvčátko letecky převezeno, je jeho zdravotní stav kritický a rozhodujících bude následujících 48 hodin.

Vítkovský starosta Pavel Smolka (za SNK) na místě novinářům řekl, že ve městě dosud nezaznamenal žádné extremistické výpady vůči Romům. Objevily se ale podle něho stížnosti, že nebyli obslouženi v restauracích. Z 6000 obyvatel Vítkova tvoří Romové zhruba desetinu, uvedl.

Podle mluvčího hasičů Petra Fastera šlo o rozsáhlý požár. Dodal, že obyvatelé domku se v prvních chvílích pokusili požár likvidovat sami a také z domku vynesli své malé dítě. "Při tom byli zraněni a dítě popáleno," uvedl Faster.

Mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl ČTK řekl, že záchranáři ke zraněným nevyjížděli na místo požáru, ale byli voláni zdravotníky Vítkovské léčebny dlouhodobě nemocných (LDN). Právě tam se totiž obrátila o pomoc matka se zraněným dítětem. Léčebna leží v těsném sousedství domu, kde k neštěstí došlo.

"Stav dvouletého děvčátka byl velmi vážný, protože utrpělo rozsáhlé popáleniny druhého a třetího stupně. Zasaženy byly prakticky všechny části těla, v rozsahu více než 80 procent tělesného povrchu, navíc došlo k nadýchání zplodinami hoření," uvedl Humpl. Ještě před příletem vrtulníku uvedl lékař dítě do umělého spánku. Dívka dostala i potřebné léky a byla napojena na umělou plicní ventilaci.

Neznámí pachatelé vhodili v noci na 19. dubna zápalné láhve do rodinného domu ve Vítkově na Opavsku. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, mezi nimi dvouleté dítě, které utrpělo popáleniny na 80 procentech těla. Neznámí pachatelé vhodili v noci na 19. dubna zápalné láhve do rodinného domu ve Vítkově na Opavsku. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, mezi nimi dvouleté dítě, které utrpělo popáleniny na 80 procentech těla. | ČTK

Záchranáři ve spolupráci s lékařem LDN Vítkov ošetřovali také sedmadvacetiletou matku dítěte. Utrpěla popáleniny na obou nohou a na ruce v celkovém rozsahu přibližně 25 až 30 procent. Šlo převážně o popáleniny druhého až třetího stupně. "Žena byla při vědomí, po podání analgetik, kyslíku a ošetření poraněných míst ji záchranáři sanitním vozidlem transportovali rovněž na popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě," doplnil mluvčí.

Vítkovská posádka rychlé zdravotnické pomoci byla mezitím volána ke třiatřicetiletému popálenému muži, ani on se nenacházel na místě požáru. Pacient utrpěl vážné popáleniny v oblasti zad a končetin, v rozsahu okolo 25 procent. Záchranáři muže po prvotním ošetření předali do péče chirurgické jednotky intenzivní péče Slezské nemocnice Opava.

"Dozvěděl jsem se, že vyhořel dům obydlený romskými spoluobčany. Jedná se o dům v soukromém vlastnictví, o který jsme se zajímali již před několika lety, protože jsme zjišťovali, kdo je jeho vlastníkem," řekl starosta. Dodal, že romská rodina neměla ve vyhořelém domě trvalé bydliště a neví, jak se do domu dostali, protože se městu nikdy nepodařilo zkontaktovat majitele.

Rodině je podle Smolky obec schopna pomoci s náhradním bydlením, ale pouze na určitou dobu. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 450.000 korun.

evolucius ( 19. dubna 2009 21:56 )

Tohle tady teda chcete?..Skončíme tady jako někde v Kosovu,nebo jak před 2 Světovou válkou..?Dost jste po tom volali..! Máte na to povahy?...Svět nás bude osočovat,a cikáni nás budou vydírat..!A nebude na to co odpovědět...Je to anarchie a lumpárna.A zasloužíte tvrdé tresty.

gevi ( 19. dubna 2009 17:18 )

Tato událost je tragická především proto, že postihla malé dítě. Už proto je třeba, aby byla skutečně vyřešena, byl nalezen viník a tvrdě potrestán. Pokud se ukáže, že to udělal nějaký pitomec z rasových důvodů, dostanou Romové pádný argument, konkrétní čin, který budou donekonečna využívat při poukazování na svůj útisk a křivdy. Tento argument budou Romové využívat už nyní, aniž se ví, jak to skutečně bylo. Možná msta, možná válka rodin, možná vymahači dluhů. Každopádně je nutné případ jednoznačně uzavřít.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání