Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Klaus pustil z vězení otce popálené Natálky (2)

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, brum, pet - 
23. dubna 2009
10:57

AKTUALIZOVÁNO: Otec dvouleté Natálky (2) popálené při útoků na dům rómské rodiny ve Vítkově na Opavsku může jít domů z vězení. O okamžitém přerušení výkonu trestu rozhodl prezident Václav Klaus.

Informoval o tom prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Toto rozhodnutí zanikne podle Ochvata až konečným verdiktem prezidenta o udělení či neudělení milosti po standardním posouzení všech okolností.

V době požáru se otec dvouleté holčičky skrýval před nástupem k výkonu trestu. Muž měl být odsouzen kvůli řízení automobilu bez řidičského oprávnění, a protože měl podmínku, dostal trest "natvrdo".

Stav malé Natálky je stále velmi vážný. Holčička utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Šance na přežití je podle lékařů asi 20 procent.

"Prezidentovi jsem velmi vděčná za přerušení trestu," reagovala na rozhodnutí hlavy státu družka propuštěného muže. Žena byla při útoku rovněž popálena a leží v nemocnici. Novinářům řekla, že by si přála, aby její druh byl úplně omilostněn. Nedovede si totiž představit, že by zvládla zranění své a dcery a hledání střechy nad hlavou bez jeho podpory.

Třiatřicetiletý muž byl před časem odsouzen nezávisle na sobě za dva činy. Nejprve dostal roční podmíněný trest za krádež a poškozování cizí věci. Později byl odsouzen za řízení automobilu bez řidičského oprávnění. Ve vězení strávil čtyři měsíce a propuštěn byl ještě před tím, než mu soud původní podmíněný trest přeměnil na trest odnětí svobody. Od loňského prosince se muž vyhýbal nástupu do vězení.

Na žádost Okresního soudu v Přerově policie nechala muže tento týden přepravit ze Slezské nemocnice v Opavě, kde se léčil s popáleninami po žhářském útoku, do vězeňské nemocnice v Praze.

Žádost o milost pro otce popálené dívky Klausovi ve středu zaslal ministr pro lidská práva v demisi Michael Kocáb (za SZ). Klaus již krátce po žhářském útoku, po němž leží dítě v kritickém stavu v nemocnici, uvedl, že jde o "surový, odporný zločin" a "zrůdný čin".

Žháři do domku podle jeho obyvatel hodili v noci ze soboty na neděli několik zápalných láhví. To podle stop zajištěných na místě potvrdila i policie. Při následném požáru byli zraněni tři lidé. Dvouletá holčička nejvážněji. S menšími zraněními vyvázli matka a její druh. V souvislosti se žhářským útokem policie pátrá po posádce tmavého vozu, který těsně před vypuknutím požáru kolem domku projel. Policisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení a ublížení na zdraví. Prověřují i to, zda žhářský útok neměl rasový motiv.

Více o případu čtěte zde.

xaverd ( 23. dubna 2009 16:27 )

Doufám že nedostane amnestii.Měl by si to spravedlivě odsedět.To potom pan president Klaus může všechny lehce odsouzené zločince může hned pustit na svobodu.Když udělí milost jednomu tak musí i druhému,copak by to byl za pořádek. a spravedlnost.Nesnáším dvojí metr a diskriminaci i opačnou.

lipno ( 23. dubna 2009 15:10 )

že se utíkal schovat k sousedům a hořící dům a dítě mu byly ukradené. Přerušit trest - ANO, ale potrestání zachovat! A když o milost požádal feťák Kocáb - že by na té fámě o varně pervitinu něco bylo?

evolucius ( 23. dubna 2009 13:40 )

Tak tady teď vlastně máme cikána,který jezdil bez řidičáku,čímž spáchal přestupek...,ale byl předveden až v situaci kdy mu bylo zapáleno dítě a spálen dům,který notabene nebyl v jeho vlastnictví...to je rock&roll...l0l

evolucius ( 23. dubna 2009 13:05 )

Milost pro cikána,nic neřeší.Je to jen další,snadno zneužitelné,náhradní řešení, gesto...prosim,proč ne,je to jen nějaký trouba,žádný vrah...ale problém byl a je jinde...je to celkové tápání v demokracii a neschopnosti předvídání situací,příčin a následků,nezájem a nerozhodnost,lumpárna a naivita,tolerance a rádoby striktní přístup,omyly a špatné vyhodnocování dopadů...atd.(

danula46 ( 23. dubna 2009 12:45 )

....odpustit v žádném případě ne.Každý si musí nést následky za chování, které odporuje zákonům. A nebo že by cigáni nemuseli? No nevím i když jeho dcera to odnesla za koho? Ať tedy pomáhá matce ten osud nést a až se věci vyřeší, ať si jde odsedět to, co mu bylo uloženo. Jinak by to nebylo spravedlivé vůči jiným. Tady se stejně neměří stejným metrem. Lidé už toho mají dost. Možná se pan Klaus bude divit až se budou nepokoje stupňovat, právě proto, že menšina má všechno a ostatní nemohou nic. Ale v tomto případě...nemohu posoudit. Kdyby byl otec, manžel, tak by se postaral o bydlení, o peníze a nechodil by krást. A dítě nemuselo takto dopadnout. Možná to jejich bydlení zdarma někomu vadilo....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání