Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Otec popálené Natálky do vězení! Kocáb žádá milost

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rvs, brum, jos - 
22. dubna 2009
09:52

Zdravotní stav dvouleté holčičky, která utrpěla rozsáhlé popáleniny při žhářském útoku ve Vítkově na Opavsku, zůstává stále kritický (už 65 hodin je v umělém spánku). Její otec má nastoupit k výkonu trestu. Ministr Kocáb pro něj žádá odpuštění.

Podle informací serveru Aktuálně.cz by si měl Natálčin otec odpykat roční trest za krádež a poškozování cizí věci, kterých se dopustil už dříve před žhářským útokem na jeho rodinu.

Natálka je podle serveru tn.cz na tom zdravotně hůř, než byla předešlé dny. V obličeji má obrovské otoky. Už 65 hodin ji lékaři udržují v umělém spánku. Do těla má zavedeny infuze.

Zdravotní stav sedmadvacetileté matky je podle mluvčího opavské nemocnice stabilizovaný. Žena je však zoufalá ze zatčení svého druha. Chce podle Aktuálně.cz žádat o odklad, přerušení trestu nebo prezidentskou milost. „Dcera umírá, oba tím trpíme, a teď tohle!" řekla serveru matka čtyř dětí.

Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb v úterý podepsal žádost o odpuštění trestu pro otce popálené holčičky, sdělila mluvčí ministerstva Lejla Abbasová. Žádost odešle prezidentovi Václavu Klausovi ve středu.

Kriminalisté v úterý vyslechli zraněnou ženu. "Žena policistům nesdělila žádnou informaci, která by v této chvíli jakkoli zásadně ovlivnila probíhající vyšetřování," uvedla mluvčí severomoravské policie Soňa Štětínská. Podle ní se policii postupně hlásí lidé, kteří mají nějaké informace k autu tmavé barvy. To podle svědků těsně před vypuknutím požáru kolem domu projelo.

"Máme informaci, že osádku tvořilo několik osob," řekla mluvčí. Dodala, že svědci mohou informace k vozidlu a jeho osádce poskytnout prostřednictvím telefonního čísla 974 721 323, nebo bezplatné policejní linky 158. "Lidé se nám postupně hlásí. Někteří jsou ale ovlivněni informacemi z médií. Jejich tvrzení jsme už vyvrátili. Poznatky dalších prověřujeme," doplnila mluvčí. Policie vyvrátila informaci, že útočníci ve snaze zabránit romské rodině v hašení požáru v domku zastavili před útokem přívod vody. Ventil byl volně přístupný hned u vchodu. "Na místě jsme to prověřovali a stejně tak i hasiči. Voda tekla," uvedla Štětínská.

Žháři na dům obývaný romskou rodinou zaútočili v noci na neděli. Do domku podle jeho obyvatel hodili několik zápalných láhví. To podle stop zajištěných na místě potvrdila i policie. Při následném požáru byli zraněni tři lidé. Dvouletá holčička má popáleniny na 80 procentech těla. S menšími zraněními vyvázli matka a její druh.

Policisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení a ublížení na zdraví. Policie prověřuje i to, zda žhářský útok neměl rasový motiv.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání