Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Smrt v krabici doutníků: StB chtěla zabít štrasburského politika, atentát nepřežila jeho žena

Autor: rc - 
17. května 2022
05:00

Případ vraždy ženy francouzského politika Henriette Tremeaudové (†47) se datuje k nejtemnější době Studené války. Čtyři agenti StB Robert Thér, Miroslav Kratochvíl, Milan Michel a Stanislav Tomeš měli tehdy zavraždit jejího manžela André Tremeauda. Atentát nedopadl podle plánu. Do krabice s kuřivem ukryli bombu a balíček adresovali francouzskému politikovi. Otevřela jej ale nakonec jeho žena.

Před pětašedesáti lety dostali čtyři čeští agenti StB za úkol zavraždit francouzského politika André Tremeauda. Atentát na perfekta Štrasburku zosnovala Moskva, které se nelíbilo sbližování Francie a Německa. Sovětský svaz chtěl státy rozeštvat a zabránit vytvoření Evropského hospodářského společenství, které považovali za hrozbu.

Do Štrasburku proto byli vysláni agenti Milan Michel, Robert Thér, Miloslav Kratochvíl a Stanislav Tomeš, kteří ukryli bombu do krabice s doutníky. Plán byl, že Tremeaud krabici otevře a exploze ho usmrtí. Krabici na prefekturu odeslali poštou a dorazila tam 14. května. V dopise, který byl napsán na psacím stroji, stálo, že je adresována André Tremeaudovi a poslal mu ji hlavní zástupce pro Evropu Carlos Garcia Soldevillad. 16. května prefekt odnesl doutníky domů a pověřil vedoucího svého sekretariátu, aby zjistil adresu odesílatele a identifikaci společnosti, kterou zastupuje. Z místnosti se zásobami kuřiva ji vzala ale Henriette.

17. května 1957 se totiž konala honosná recepce, po níž se měl uskutečnit oběd pro čtrnáct lidí. Atentát tak nakonec skončil smrtí nesprávné osoby. Henrietta vzala krabici s doutníky s tím, že je připraví pro hosty. Uchopila příborový nůž a začala krabici otevírat. Šest minut před jednou hodinou odpoledne se ozval výbuch. Poté, co do salonu vstoupili zaměstnanci, našli manželku politika v kaluži krve. Exploze ženě roztrhala ruku.

Následovalo rozsáhlé vyšetřování, kdo za tzv. štrasburským atentátem skutečně stojí a stopy vyšetřovatele zavedly až do Československa. V roce 1964 ale nakonec bylo vyšetřování ukončeno a celá kauza na dlouhou dobu usnula. V Česku byl znovu případ otevřen v 90. letech a to Úřadem pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu. Obviněni z atentátu nakonec byli oni čtyři agenti StB – Robert Thér, Miloslav Kratochvíl už ale byli po smrti. Obžalováni z vraždy byli nakonec Michel a Tomeše.

Případ se dostal k soudu až v roce 2006. Soud se ale táhl. V září roku 2010 zemřel Michel a o dva roky později bylo stíhání proti Tomešovi zastaveno. V roce 2013 podala proti soudu odvolání Marie Benešová, tehdejší ministryně spravedlnosti, soud jí vyhověl, ale jen akademicky. Případ už nemohl být znovu otevřen.

Video  Smrt v krabici doutníků: Za štrasburským atentátem stála česká StB  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání