Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Věštba manželky se naplnila: Penzistovi z Náměště nad Oslavou rozbořil kamion domek

Autor: jn, mat - 
23. února 2022
15:45

Z obecného ohrožení obviní policie šoféra nákladního tahače, kterému v úterý v nebezpečných serpentinách pod zámkem v Náměšti nad Oslavou sjel z korby převážený kamion, poničil zaparkovaný vůz a pobořil domek v podzámčí. Uvnitř jen zázrakem přežil jeho majitel.

„Seděl jsem v kuchyni a luštil sudoku. To mě zachránilo. Jinak jsem to měl dnes za sebou. Najednou hrozná rána, tma, všude prach. Nebylo vidět na metr,“ vylíčil moment mezi životem a smrtí Vladimír Pavlíček (71).

Když vyšel po chvíli ven, nevěřil svým očím. Ve zdi domu bylo srolované jeho auto a zapasovaný kamion! „Kdybych seděl jinde, měl bych to dnes za sebou,“ hlesl muž, jenž bydlí v podzámčí 35 let. „Žena, dokud žila, říkala, že jednou trefí náš dům auto. No vidíte, měla pravdu. Jenže když někde bydlíte 35 roků, tak si zvyknete,“ povzdechl si pan Pavlíček.

Video  Vladimír Pavlíček (71) z Náměště nad Oslavou popisuje, jak mu odbrzděný nákladní vůz rozboural dům.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

„Odtahové vozidlo táhlo nákladní automobil, který se v kopci uvolnil. Narazil do zaparkovaného auta, dvou jedoucích osobních aut a poté do domu,“ popsala děsivou havárii policistka Jana Kroutilová.

Podřadil, pak už jen letěl

Pan Pavlíček po nehodě mluvil i s nešťastným šoférem z firmy od Velkého Meziříčí. „Říkal mi, že v kopci přeřadil, a jak se náklad zahoupal, dopředu a zpátky, tak sebral nejprve oktávku, co jela za ním, a pak už letěl volným pádem až ke mně,“ popsal jezdeckou chybu šoféra tahače. Děsivá nehoda si naštěstí vyžádala jen dvě lehká zranění.

Přístřeší u dětí, pak penzion

Domek je neobyvatelný, má rozmetané sociální zařízení, chodby a část pokojů. Statik naštěstí včera rozhodl, že se nemusí zbourat. Pan Pavlíček se zatím odstěhoval k dětem do Velké Bíteše. Po neděli se dočasně přestěhuje do penzionu, který mu zajistil starosta Náměště. „Dům určitě spravím. Vždyť v něm žiju tolik let,“ svěřil se Blesk.cz.

Serpentiny jen pro otrlé

Náměšťské serpentiny jsou velmi nebezpečné a proslulé, jezdí se tady totiž tradiční závody aut do vrchu. Trať závodu, jež vede okolo náměšťského zámku, měří 2 030 metrů s převýšením 106 metrů. Na trati musí závodníci zvládnout nástrahy osmi levých a šesti pravých zatáček.

Místem denně projede na 10 tisíc automobilů. Stavba obchvatu, kterou již dlouho žádá město, je stále v nedohlednu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání