Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Milenu (89) zatkla StB kvůli špionáži v odbojové skupině Dora: Vezli mě jako na výlet, vzpomíná

Autor: rc - 
28. dubna 2022
05:25

Dětství prožila za války a dodnes si pamatuje děsivé zvuky sirén a výbuchů. Dokáže se proto vžít do pocitů Ukrajinců, kteří prchají před válkou. Milena Sedláčková (89) se zamilovala při tanci do Jaroslava, který ji zavedl do odbojové skupiny Dora. Skupina dodávala informace americké tajné službě CIC. Milena pracovala na ministerstvu a měla tak přístup k cenným dokumentům. Za její činnost ji zatkli. Státní bezpečnost ji naložila do auta. Vypadalo to prý, jako když jedou na výlet.

Zažila hrůzy války. Narodila v roce 1933 do rodiny drožkáře a uklízečky. Milena Sedláčková oslavila šesté narozeniny, když 15. března 1939 došlo k německé okupaci Čech, Moravy a Slezska. Ačkoliv byla ještě dítě, vybavuje si pláč dospělých. V živé paměti má také bombardování z roku 1945, kdy kromě výbuchů zněly sirény. Právě kvůli svým zkušenostem z druhé světové války, se dokáže vžít do Ukrajinců, do jejichž země vpadla ruská vojska a rozpoutala válku. „Pro mě je to katastrofa! Koukám na televizi a vidím ty děti a dospělé lidi na Ukrajině, nedělá mi to dobře,“ uvedla devětaosmdesátiletá Milena pro Paměť národa.

Práce v lágrech

Bylo jí pouhých čtrnáct let, když se při jedné z tancovaček seznámila s maturantem Jaroslavem. Ačkoliv její blízcí lásku neschvalovali, jelikož byla ještě hodně mladá, Milena si Jaroslava prosadila. Právě mladá láska absolventku dvouleté obchodní školy přivedla až k odbojářům. Tatínka Jaroslava zatkla StB. Komunisté ho za údajnou velezradu poslali do uranových lágrů, kde měl strávit dvacet let.

Skupina Dora

Jaroslav se spolužákem Milanem Herdou založil odbojovou skupinu Dora. Milan chodil s Danou Bedřichovou, která skupinu přes svou kamarádku spojila s agentem americké tajné služby CIC Stanislavem Bílým. Skupinu nakonec tvořila síť zhruba deset informátorů.

Šifrované zprávy

Šéf skupiny byl Herda, který Bílému předával informace prostřednictvím tzv. mrtvých schránek. Dopisy, které mu posílal do Švýcarska, působily jako pozdravy kamarádovy, ale ve skutečnosti obsahovaly zašifrované zprávy psané neviditelným inkoustem. Informovali jej o armádě či průmyslu a předávali mu rovněž dokumenty z komunistických úřadů. Cenné dokumenty získávala právě Milena, která v říjnu 1951 nastoupila na Ministerstvo svatebního průmyslu. Působila jako úřednice v dopravním oddělení. V práci kopírovala dokumenty a předávala je svému chlapci. „Věděla jsem, co budu pro Jaroslava dělat. Předávala jsem mu kopie. Souhlasila jsem, že mu pomůžu samozřejmě,“ řekla Milena s tím, že zradila své kamarády, kolegy z práce, ale vůbec toho nelituje.   

Tajné instrukce

Instrukce skupina získávala ze Svobodné Evropy, která vysílala rubriku Pozdravy domů. Milena si vzpomněla na větu „růže touží po rose,“ což znamenalo, že mají vložit zprávy do mrtvé schránky. „Večer čekej přítele,“ naopak znamenalo, že si věci ze schránky vyzvedne agent. „Tatraplán z Moravy zdraví přátelé z Velvar,“ byl vzkaz, jenž jim sděloval, že je všechno v pořádku a „kocour mňouká na měsíc,“ že pro ně nemají nic a mají zas poslouchat další den.

Jako výletní cesta

Začátek léta 1952 ale znamenal konec jejich úsilí. Pozatýkala je StB. Skupinu prozradil příbuzný Milana Herdy Miroslav. Prvního dopadli Milana Herdu. Stalo se to v červnu 1952. Následoval chlapec Mileny Jaroslav. Po jeho zatčení čekala, kdy si přijdou pro ni. 23. června 1952 v šest hodin ráno si všimla chlapů, které odhadla jako soudruhy StB. „U volantu seděla holka a jeden z těch dvou chlapů, co si pro mě přišli, si sedl vedle ní a ten druhý vedle mě. Vypadalo to, jako když jedeme na výlet,“ vzpomněla si Milena s tím, že auto jelo do Bartolomějské. Následovalo zatčení dalších členů organizace. Šéf skupiny Milan dostal osmnáct let, Jaroslav devatenáct let a Milena dostala osm let. Nejdelší trest dostal podplukovník Ladislav Bedřich, hrdina z východní fronty. Odsoudili ho na dvacet let ve vězení. Jediný, koho nedopadli, byl agent Bílý.

Pravda o zločinech komunismu vychází najevo průběžně. 

Video  Archiv bezpečnostních složek představil 17. listopadu 2019 dokumenty vztahující se k osobnosti Václava Havla.  - David Zima
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi