Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vzpomínky známých na Petra Uhla (†80): Nekrčil se před mocí, byl obětavý... a dlouho nemocný

Autor: ČTK, simao - 
2. prosince 2021
05:00

Obětavý, pracovitý a tolerantní muž, který dokázal akceptovat i člověka s úplně odlišnými názory, byl podle Dany Němcové její přítel Petr Uhl. Novinář a publicista, bývalý disident, politický vězeň a signatář Charty 77 zemřel ve středu ve věku 80 let. O ochranu lidských práv se zasazoval nejen v době nesvobody, ale i po listopadu 1989.

„Teď mi telefonoval syn, že zemřel Petr Uhl, což je mi velice líto. Měla jsem ho velice ráda, přestože jsme měli rozličné názory, ale společně jsme se setkali u Charty 77 i ve Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných,“ řekla Dana Němcová ČTK. „Byl to nesmírně obětavý člověk, o čemž svědčí i to, že byl pro to ochoten strávit dlouhá léta v kriminále,“ uvedla.

Uhl jako spoluzakladatel Charty 77 její text podepsal už v prosinci 1976. Byl propuštěn ze zaměstnání a v roce 1979 odsouzen na pět let do vězení, spolu s ním byli odsouzeni i Václav Havel, Jiří Dienstbier a Václav Benda.

„Byl dlouho nemocný, a tak doufám, že už se teď nebude ničím trápit. Myslím na jeho rodinu, na jeho Aničku (manželku Annu Šabatovou - pozn. red.), která se o všechno starala. Vím, že chtěl ještě nedávno v nemoci navštívit Paříž a že ona byla schopná mu to umožnit,“ řekla Dana Němcová.

Stejně jako ona byl mluvčím Charty 77 také biskup Václav Malý. „Petr Uhl byl statečný a rovný muž, který neměnil své postoje ani názory podle momentálního společenského očekávání. Pro své přesvědčení podstoupil mnohé těžkosti ze strany normalizačních vládců i neporozumění ze strany jinak smýšlejících,“ řekl dnes Malý ČTK.

„Poctivě vytrval na cestě obhajoby lidských práv a byl prost jakéhokoliv kariérismu. Je nepředstavitelné, kolik toho oddřel v disentu. Patřil neodmyslitelně do mozaiky přemýšlivých jedinců, kteří zastávali různé politické, náboženské i kulturní názory. Velmi jsem si ho vážil,“ doplnil Uhlův souputník z dob disentu.

Na Petra Uhla vzpomínají na sociálních sítích současní politici, kteří vesměs vyzdvihují jeho neotřesitelné názory. Designovaný premiér a předseda ODS Petr Fiala uvedl, že si Uhla vážil pro jeho statečnost a vytrvalost v boji proti totalitnímu režimu.

„Petr Uhl byl výjimečný člověk, který si vždy pevně stál za svými názory. Bojoval s komunistickým režimem a zasloužil se o demokracii. Jeho hlas bude ve veřejném prostoru chybět. Upřímnou soustrast rodině,“ uvedla na twitteru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Petr Uhl byl statečným mužem, který se nekrčil před totalitní mocí. Měl jasný názor, který uměl formulovat jasně a vždy nebojácně. Nezávisle na tom, jaký byl většinový postoj. Čest jeho životu,“ uvedl předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Hlubokou soustrast Uhlově manželce Anně Šabatové i jejich dětem vyjádřili dnes Zelení. Uhl byl v letech 2002 až 2007 členem Strany zelených.

„Truchlíme pro Petra Uhla, který dnes zemřel ve věku 80 let. Byl disidentem, novinářem, spoluzakladatelem a signatářem Charty 77, držitelem vysokých mezinárodních vyznamenání - včetně Velkého záslužného kříže s hvězdou - a velkým demokratem,“ připomněl německý velvyslanec v Praze Andreas Künne, že jeho země udělila Uhlovi vysoké spolkové vyznamenání.

Uhla jako člověka, který bojoval za život ve svobodné zemi a za obranu demokracie, vyzdvihl i francouzský velvyslanec v ČR Alexis Dutertre. „Rozloučil jsem se s ním minulé úterý, kdy si přál naposledy spatřit Buquoyský palác, kam (tehdejší francouzský prezident) François Mitterrand přišel vyslechnout a podpořit disidenty,“ připomněl diplomat památné setkání na francouzské ambasádě v Praze v roce 1988, kterého se zúčastnil i Uhl.

Nezávislý senátor Pavel Fischer označil Uhla za velkou osobnost a Evropana. „Obdivuji vytrvalost, s níž hájil lidské svobody a chránil nespravedlivě stíhané. Muž, který - jak sám řekl - se dokázal cítit svobodný i ve vězení. Myslím na celou jeho rodinu,“ napsal na twitteru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa