Těžko by někdo hledal vhodnější místo pro klid na duši, než v malebné zástavbě Černošic, daleko od ruchů velkoměsta. Ne že onen klid Krejčíř hledat potřeboval – výčet jeho domnělých či usvědčených skutků vydá na pěknou frontu deliktů: podezření z vraždy, únosu, podvodů, krácení daně. Nadto odsouzení za tunelování společnosti Čepro, a v Jihoafrické republice nyní pyká ve vězení rovněž za pokusy o vraždu i únos. Dokud byl na svobodě, byl ovšem zvyklý až na snobský přepych, který si v rámci své kontroverzní podnikatelské činnosti mohl dovolit.

Podle webu E15 si Krejčíř vilu v klidné černošické ulici V Dubině pořídil v roce 1998 za 20 milionů korun. Pro podnikatele to byl celkem pakatel – vilu totiž nechal masívně zrekonstruovat, přičemž jen za mramorové schodiště před domem neváhal dát 40 milionů korun! Během několika let se hodnota vily vyšplhala na úctyhodných 400 milionů. Takový byl aspoň odhad v roce 2005, když se ve vile snažili Krejčíře zadržet policisté, kterým utekl, aby následně prchl do Seychel.

Bachaři a zmizelý podnikatel

Vilu, kterou Krejčíř nechal přestavět, přitom mnozí považují za nechvalně proslulou či dokonce prokletou. To kvůli její předešlé historii, kdy se za komunistů dostala do rukou rodiny Jelínků. „O Jelínkových se povídalo, že byli bachaři u politických vězňů, a nikdo je tady neměl rád. Pak se vilka dostala do rukou panu Beránkovi. To byl podnikatel, který později zmizel někde v pohraničí,“ řekla pro iDnes.cz Eva Jahelková, obyvatelka Černošic. Právě od Beránka Krejčíř vilu koupil.

Nechvalný útěk

Psal 18. červen 2005, když za Krejčířem do jeho vily nakráčeli policisté kvůli domovní prohlídce. Nejednalo se o jejich první návštěvu. Tentokrát byl ovšem podnikatel, už tehdy dávaný do souvislostí s pokusem o vraždu, připraven a mužům zákona ostudně frnknul doslova pod nosem. Jak se taková věc vůbec mohla přihodit, když už podnikatele měli policisté údajně i s pouty na rukou?

Komando muselo beranidlem rozbít vchodové dveře. Krejčíř se prý pokusil doběhnout si do pracovny pro pistoli, ale uniformovaní příslušníci byli rychlejší a spoutali jej. Verzí úniku je přitom několik. V jedné z nich prchl, když jednomu z policistů chtěl ukázat cestu na záchod. V tehdejších úvahách připadal také skrytý tunel.

Sám Krejčíř později uvedl, že uzavřel dohodu s žalobcem, který jej nechal utéct výměnou za kompromitující materiály na jiné osoby. „Poklidnému” odchodu by nasvědčovalo i to, že se během útěku stihl převléct a přezout a z areálu luxusní vily utekl zadním vchodem přes les. Zmiňují se mimo jiné také úplatky zasahujícím policistům, kteří jej na místě už nestačili zadržet, ani posléze vypátrat. Krejčíř tak mohl uletět do Seychel. Skandální útěk tehdy vyústil v rezignaci policejního prezidenta Jiřího Koláře, jelikož policisté nebyli s to Krejčířův útěk věrohodně vysvětlit.

V obývacím pokoji se stihl ještě převléknout a přezout
Autor: archiv Blesku

Žralok i jedovatá ryba

Kdysi přepychový dům podnikatele stojí na pozemku o rozloze větší než 2 000 metrů čtverečních. Krejčíř si k němu vybudoval squashový kurt, basketbalové hřiště, vnitřní a venkovní bazén, diskotéku, vinotéku, kam se vešlo 1000 lahví, i zázemí pro zvířata. I v tomto „oboru“ si potrpěl na kontroverze: v akváriu choval žraloka i perutýna, jednu z nejjedovatějších mořských ryb.

Venku se návštěvy mohly projít po zmíněném luxusním schodišti z mramoru. V každé větší místnosti pak byla plazmová obrazovka, nechyběly ani vzácné obrazy. Při první z četných domovních prohlídek, které tam kvůli Krejčířově trestné činnosti proběhly, se našla i tajná místnost. V té si muž s pověstí gangstera a mafiána schovával peníze, šperky i zbraně a tajné dokumenty.

Obklopen zlatem

Bez zajímavostí není ani to, že vila disponovala zlatým výtahem, nebo že třeba kohoutky v koupelnách byly zlaté. Samozřejmostí byly luxusní koberce či špičkové technické zázemí. Navíc tím, že je vila situovaná do svahu, je z jejích vyšších „pater“, přičemž některá jsou situovaná i do podzemí, lukrativní výhled do okolí.

Ohlodání ohněm

Co se někdejšího přepychu a snobství týče, dnes by se dalo oboje shrnout pod termín „zašlá sláva“. Ačkoliv se o vilu, na níž byla uvalena exekuce, starala Krejčířova rodina, potažmo jeho známí, opakovaně se stávala cílem nelegálních návštěvníků, mezi jinými dokonce Youtuberů v roce 2017, kteří poukázali na to, že dostat se do unikátní vily není vůbec žádný problém.

Což se jí málem stalo i osudným, protože 20. srpna 2019 ji zachvátily plameny. Požár zničil prakticky celou střechu a znehodnotil řadu interiérů a  konstrukci. Hasičští vyšetřovatelé uvedli, že požár pravděpodobně vznikl z nedbalosti, možné je i to, že vilu někdo schválně zapálil. „S ohledem na požár bude nyní třeba provést nové místní šetření, stanovit nový znalecký posudek a poté tedy stanovit novou vyvolávací cenu objektu,“ řekla tehdy Blesk.cz mluvčí Exekutorské komory České republiky Lenka Desatová.

V té době byla vyvolávací cena vily 48,6 milionu korun, což byla zhruba polovina její skutečně odhadované ceny - ta klesala úměrně s tím, jak vila postupem let chátrala a vyprazdňovala se. Po požáru už se monstrsídlo dražilo prakticky za hubičku – 21 milionů korun. Není divu, dnes je totiž zchátralé, zanedbané, místy notně poničené a podle CNN Prima News nadále nezabezpečené před nežádoucími návštěvníky.

Nový majitel

Těm by stopku měl vystavit nový majitel, který vzešel z osmého pokusu o dražbu sídla. Ve vzájemném přetahování dvou zájemců dosud neznámý kupec nabídl částku 21,38 milionů korun. V jakém stavu si ji může začít „užívat“, si můžete prohlédnout v galerii.

Video
Video se připravuje ...

V Čechách měl Krejčíř doma žraloka. Co měl v JAR? Eva Pospíšilová,Ladislav Křivan

Fotogalerie
123 fotografií