Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Neuvěřitelný příběh dvojitého agenta StB: Když byl prozrazen, falšovali jeho smrt

Autor: Václav Suchan - 
21. února 2021
05:35

Před 70 lety, 20. února 1951, přiletěl do Prahy na »diplomatickou« misi důstojník britské tajné služby MI6 Robert Neil Gardner. O devět měsíců později právě on nechtěně ukončil první rádiovou protihru StB s cizí zpravodajskou službou pod názvem Šachová hra! Jejím hlavním aktérem byl dvojitý agent, radista Jaroslav Hajda (1923 - 1993)…

Tímto případem i dalšími událostmi a osobnostmi třetího odboje se zabýval PhDr. Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu. V archivech StB i dalších archiváliích našel cenné informační kamínky, které zapadly do mozaiky tohoto pozoruhodného příběhu. Následující kauza vychází z jeho zjištění.

Příběh se začal odvíjet ve druhé polovině roku 1950, kdy na Brněnsku vznikla díky působení kurýrů (agentů) československé větve britské zpravodajské služby síť spolupracovníků. Získávali zpravodajské informace, odesílali je kurýrní cestou nebo pomocí vysílaček a převáděli uprchlíky za hranice. Vůdčí osobností celé sítě byl kurýr Jan Brejcha působící pod krycím jménem Tomáš Oliva.

Tomáš Oliva

Jan Brejcha byl za druhé světové války totálně nasazen do polského Štětína, kde pracoval jako dělník v továrně. V roce 1943 se mu podařilo dostat se do Dánska a následně do Švédska. Zde se oženil a za půl roku odjel do Velké Británie, kde vstoupil do řad RAF.

V roce 1945 se vrátil domů a dostal přidělenu národní správu továrny na barvy a laky Kaiser v Teplicích. V květnu roku 1949, těsně před znárodněním podniku, emigroval. V Československu se znovu objevil počátkem července 1950 jako agent britské zpravodajské služby (Field Secret Service – FSS).

Vystupoval pod krycím jménem Tomáš Oliva, na toto jméno měl vystaven falešný občanský průkaz, ve styku s britskou centrálou se hlásil jako Fox (Liška).

Spolupracovníci

Podle dokumentů StB vybudoval ve spolupráci s dalším britským agentem Josefem Kolískem ve druhé polovině roku 1950 na jižní Moravě a v Praze síť spolupracovníků. Ta byla ale na podzim toho roku odhalena StB, její členové pozatýkáni a tvrdě potrestáni.

Ve vazbě se ocitlo nejméně 64 osob, v následujících procesech byl příslušník SNB Leopold Doležal odsouzen k trestu smrti (popraven 30. 8. 1952) a u ostatních vyneseny dlouholeté tresty vězení.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání