Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Legendární dobrodruh Doba (†74) zemřel tak, jak žil: Smrt ho zastihla na vrcholku Kilimandžára

Autor: shp - 
24. února 2021
18:30

Byl to dobrodruh, který měl pro strach uděláno. Polský kajakář Aleksander Doba (†74) vždy miloval adrenalin a výzvy. V roce 2017, když mu bylo 70, přeplul na kajaku Atlantický oceán a šokoval tím svět. Nedávno se vydal s expedicí na horský masiv Kilimandžáro, kde se nachází nejvyšší hora Afriky. Na ní bohužel zemřel.

Přátelská, usměvavá, ale i větry ošlehaná tvář a plnovous. Aleksander Doba byl k nepřehlédnutí. Každému, kdo se s ním potkal, bylo ihned jasné, že jde o životem protřelého kmeta. Zažil mnohé a nejednou mu šlo o život. Bohužel mu nyní došlo štěstí. Výstup na Kilimandžáro se mu stal osudný.

Osudný výstup

Jak uvedl portál Explorers Web, Doba byl součástí skupiny, která se vydala na vrcholek, který se tyčí ve výšce 5895 metrů nad mořem. Doba se od ní ale oddělil a dál pokračoval na vlastní pěst se svými průvodci. Podle nich dobře nejenom vypadal, ale při výstupu měl i dobrou náladu.

Nevykazoval žádné příznaky akutní horské nemoci. Když se později setkali s ostatními poblíž vrcholu Kilimandžára, byl šťastný a vykřikl: „Divoká Afrika!“ Když se Doba a jeho dva průvodci dostali na samotný vrchol, polský dobrodruh se po náročném výstupu posadil, aby si odpočinul.

Ztratil vědomí a zemřel

Jenže poté se sesunul na zem a ztratil vědomí. Pokusy o jeho resuscitaci byly marné. Kajakáře se už nepodařilo oživit. Web dodal, že v takovýchto případech bývá příčinou smrti většinou infarkt. U Doby zatím určena nebyla. Proč zemřel, odhalí až později pitva. Polák ale zemřel při tom, co měl nejraději – během dobrodružství.

Video: Mongolsko - sen každého dobrodruha

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi